Seguidores de l'exprimera ministra Timoixenko (Foto: Reuters)
Seguidores de l'exprimera ministra Timoixenko (Foto: Reuters)
Ucraïna

Timoixenko, en vaga de fam contra "les eleccions més brutes de la història d'Ucraïna"

L'exprimera ministra ucraïnesa Iúlia Timoixenko s'ha declarat en vaga de fam per mostrar el seu rebuig al resultat de les eleccions del país eslau, diumenge passat. Timoixenko ha assegurat que es tracta "de les eleccions més brutes de la història d'Ucraïna".

RedaccióActualitzat
L'exprimera ministra d'Ucraïna s'ha declarat en vaga de fam des de la presó. Iúlia Timoixenko protesta d'aquesta manera pel que ella considera un frau en les eleccions legislatives del país eslau celebrades diumenge, en què ha guanyat el Partit de les Regions de Ianukóvitx, tot i que sense majoria absoluta.

Segons ha citat el seu advocat, Serguei Vlàsenko, l'exprimera ministra ucraïnesa ha afirmat: "Em declaro en vaga de fam en senyal de protesta per la falsificació de les eleccions i la falta de legitimitat del Parlament. Sé i crec que la majoria d'ucraïnesos m'entén i em dóna suport". És la segona vegada que Timoixenko es declara en vaga de fam; ja ho va fer a l'abril del 2011.

Segons l'opositora, empresonada a l'octubre del 2011 per delicte d'abús de poder, les autoritats del país han intentat corregir els resultats mitjançant protocols falsos i comissions electorals corruptes, i també ha assegurat que s'han tancat canals de televisió independents i s'ha perseguit els candidats opositors de manera que "la legitimitat del règim està esgotada".

Timoixenko ha advertit que, si estigués en llibertat, faria una crida a la desobediència civil "com ja hem fet altres vegades", fent referència a la "revolució taronja", al 2004. I és que, segons la Comissió Electoral Central, el PR, el partit de Ianukóvitx, avui president d'Ucraïna, ha aconseguit un 30,5% dels vots, és a dir, 74 escons dels 225 que hi ha. El primer ministre Nikolái Azàrov ha subratllat que els comicis havien estat totalment nets. Tot i així, el partit de la vaguista ha estat la segona força d'aquestes eleccions.

Mentrestant, la missió internacional d'observador de l'Organització sobre la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) ha qualificat les eleccions d'Ucraïna "d'un pas enrere" en la democràcia, entre d'altres motius per l'empresonament de Timoixenko i per la poca transparència del procés.


Anar al contingut