Atenes

Syriza guanya les eleccions a Grècia i frega la majoria absoluta amb 149 escons

L'esquerra alternativa de Syriza frega la majoria absoluta mentre els conservadors de Nova Democràcia queden en segon lloc amb 76 escons i el partit d'extrema dreta Alba Daurada en la tercera posició

RedaccióActualitzat

La crisi, els plans d'austeritat i la catàstrofe social que viu el país han propulsat l'esquerra radical Syriza, liderada per Alexis Tsipras. Amb el 99,82% escrutat, Syriza ha guanyat a Grècia fregant la majoria absoluta, amb un 36,34% dels vots i 149 diputats. Syriza s'ha quedat a només dos diputats dels 151 de la majoria absoluta perquè sempre s'atorguen 50 diputats addicionals al partit que queda en primer lloc.

La conservadora Nova Democràcia, del fins ara primer ministre Andonis Samaràs, ha reconegut la derrota i el seu segon lloc amb el 27,81%.

La tercera posició és pel partit d'extrema dreta Alba Daurada, amb un 6,28%. El quart lloc queda pel partit de centre To Potami amb un 6,03%.

S'ha de tenir en compte que Alba Daurada té bona part de la cúpula a la presó. El tercer lloc té molt significat perquè no és el mateix que quedi posicionat un partit de centre que un partit neonazi.

Més lluny quedaria el partit comunista, KKE (5,47%), els Independents (4,75%)  i els socialdemòcrates del Pasok (4,68%). El Pasok certifica la fi del bipartidisme clàssic grec amb la pèrdua de 20 escons i mig milió de vots respecte el 2012.

Els percentages en escons es traduirien de la següent manera: 149 per Syriza (es necessiten 151 escons per tenir majoria absoluta), 76 per Nova Democràcia, 17 per Alba Daurada, 17 per To Potami, 15 pels Independets, 13 per KKE i 13 pel Pasok.

I ara què?

Amb aquestes xifres. Ara un govern de coalició per treure de joc Syriza és veu molt llunyà.

La victòria de Syriza, pot comportar un replantejament de les receptes que s'han aplicat a l'eurozona per combatre la crisi. El full de ruta de Tsipras és molt ambiciós. La seva intenció és reduir el deute, un deute impagable.

Com declarava la gent al carrer, han votat per l'euro, per Europa, per l'estabilitat, pel fi de l'austeritat, per la dignitat, perquè es renegocii amb la Troica.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut