Dos dels acusats pel cas de Can Vies neguen haver participat en els disturbis

El primer judici previst per a aquest dimarts sobre els incidents al barri de Sants de Barcelona no s'ha fet perquè l'acusat no ha comparegut

RedaccióActualitzat

Dos dels detinguts en el marc dels disturbis ocorreguts a Barcelona al maig del 2014 després del desallotjament de la casa "okupa" de Can Vies s'han desmarcat aquest dimarts dels fets i han defensat la seva innocència. Avui estaven previstos tres judicis a la Ciutat de la Justícia, però només se n'han fet dos perquè el primer acusat no s'hi ha presentat. S'ha emès una ordre de busca i captura. Se l'acusa dels delictes de desordres públics i el fiscal li demana una pena de sis anys.

Per al segon dels encausats jutjat avui, dimarts, el fiscal demana també una pena de 6 anys i mig de presó per un delicte de desordres públics i atemptat contra l'autoritat perquè, presumptament, va llançar una ampolla de cervesa contra agents dels Mossos d'Esquadra.

L'acusat, de 19 anys, ha defensat la seva innocència i ha assegurat que la nit en què van passar els fets, del 28 al 29 de maig, va anar a la concentració en suport als desallotjats a Can Vies, però, quan va veure que la cosa es posava perillosa i hi havia aldarulls, se'n va anar a sopar a casa d'unes amigues, al carrer Violant d'Hongria.

Posteriorment, ja de matinada, el jove va abandonar aquest pis per dirigir-se al seu i va ser llavors quan va ser detingut per dos agents dels Mossos d'Esquadra que anaven de paisà.

Dos agents dels Mossos han assegurat al judici que van veure el jove llançant l'ampolla i que el van seguir durant uns deu minuts sense perdre'l de vista, fins a arribar a un punt en el qual poguessin practicar la detenció sense témer per la seva integritat física. Aquell moment es va produir al carrer Galileu, quan, segons la versió dels Mossos, el jove es va treure la bufanda que li cobria la cara i va donar la volta a la jaqueta que portava posada.

Després del judici, el fiscal ha mantingut l'acusació i la petició de pena i ha reconegut que, encara que costi entendre que per tirar una ampolla pugui demanar sis anys i mig de presó, "és el que marca el Codi Penal".

El segon judici que s'ha celebrat ha estat per un tercer jove per a qui el fiscal demanava 2,5 anys de presó per desordres i resistència a l'autoritat. Després del judici, el fiscal ha retirat l'acusació per desordres ja que no s'han pogut provar, però ha mantingut la de resistència a l'autoritat.

El jove va ser detingut al carrer Begur de Sants a la mitjanit, quan tornava de prendre alguna cosa amb un amic i després d'haver participat en la cassolada convocada pel desallotjament de Can Vies. En aquesta zona, segons la versió del jove, va veure arribar furgonetes antiavalots dels Mossos i un grup de gent corrent, i ell també es va posar a córrer, va relliscar, va caure a terra i un mosso va detenir-lo.

L'agent, per la seva banda, ha assegurat que, en intentar identificar el jove, aquest es va resistir i li va clavar dos o tres cops al pit.

En el judici ha testificat una veïna del carrer que va presenciar els fets des de la seva finestra. La dona ha relatat que "en sentir crits al carrer, vaig sortir a la finestra, vaig veure un jove córrer i caure entre dos cotxes, i posteriorment vaig veure un policia agredint-lo i encastant-lo contra la paret del club esportiu que hi ha a la zona".

Segons la testimoni, dos mossos més van donar suport al primer agent en la detenció i van exercir molta violència, per la qual cosa ella es va posar a xisclar des de la finestra, moment en el qual van parar l'actuació i van detenir el jove.

En aquest cas, la defensa ha demanat la lliure absolució i el fiscal ha mantingut l'acusació per resistència a l'autoritat.

Jordi Martí, regidor del districte de Sants-Montjuïc, també en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", no s'ha volgut posicionar sobre aquests judicis i s'ha limitat a dir que respecten l'actuació judicial: "Nosaltres, com a Ajuntament, evidentment col·laborarem sempre amb els òrgans jurisdiccionals, com no pot ser d'una altra manera. Al final, passi el que passi en aquests judicis i en els altres que es faran, respectarem escrupolosament les decisions de la justícia."

En relació amb la reconstrucció de Can Vies, Martí ha recordat que la propietat de l'immoble és de l'Ajuntament i que s'ha emès una ordre de cessament de les obres que actualment hi fa el col·lectiu "okupa", perquè són il·legals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut