Suso de Toro: "L'article és una provocació intel·lectual a Espanya"

En una entrevista al programa 2324, l'escriptor gallec parla del seu article, que ha tingut un gran ressò a les xarxes socials. De Toro ha reconegut que sabia que l'article seria polèmic: "Sé perfectament que m'estaran posant a parir", ha afegit.

RedaccióActualitzat
L'article "Admiremos a Cataluña" de l'escriptor gallec Suso de Toro ha tingut un gran ressò a les xarxes socials. En una entrevista al programa 2324, De Toro ha assegurat que, quan va escriure el text "en un mitjà de comunicació en castellà i que arribaria a un públic de tot l'estat", sabia que era "una provocació intel·lectual a Espanya".

"No sé si he rebut crítiques perquè faig una vida molt particular, però sé bé qui sóc i sé perfectament que m'estaran posant a parir. És una provocació a Espanya dir que algú admira Catalunya i el que ha fet aquests dies".

L'escriptor s'ha reafirmat en allò que ha escrit i ha assegurat que la cadena humana "és un acte cívic per una reivindicació democràticament legítima (...) A part de tot, considero que els catalans tenen tot el dret a ser catalans i a dir com volen estar al món".

Suso de Toro creu que l'esquema de mitjans de comunicació té una gran importància. "En la vida política i pública espanyola i en la conformació de la mentalitat de la ciutadania espanyola" hi té un gran pes el fet que "els grans mitjans de comunicació són tots madrilenys. Aquesta mirada des de Madrid ho condiciona tot. La mirada és alienadora perquè respon a uns interessos que estan a Madrid i expressa els interessos d'un Madrid que s'identifica amb Espanya".

"Com a gallec, amb una nació sense realitzar, però amb una identitat històrica i antropològica, veig que el que estem vivint és la conseqüència del procés iniciat l'any 75 després de la mort de Franco. No és una improvisació; és una cosa que s'ha anat fent en els últims 40 anys". Des de llavors, "s'ha anat consolidant una cosa molt forta, que és una Espanya en la qual el País Basc viu al seu ritme i on Catalunya mira d'existir d'una altra manera. I després està aquesta Espanya que s'identifica amb Madrid, una Espanya que és molt pobre culturalment, políticament i humanament, molt trista i molt reaccionària", ha assegurat De Toro.

"Tot això que estem parlant només ho ho puc dir perquè m'entrevisten vostès, que són d'una televisió catalana. Això no podria dir-ho en una televisió estatal."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut