Eugene de Kock, posat en llibertat per afavorir la "reconciliació nacional".
Eugene de Kock, posat en llibertat per afavorir la "reconciliació nacional".
Pretòria

Sud-Àfrica deixa en llibertat l'assassí més sanguinari de l'Apartheid

Va reconèixer més de 100 crims i tenia una condemna de dues cadenes perpètues i més de 200 anys de presó, però ara la justícia sud-africana el posa en llibertat en nom de la "reconciliació nacional"

RedaccióActualitzat

L'assassí més sanguinari de la sud-àfrica racista ha aconseguit la llibertat condicional ja que el govern, amb aquest gest, vol afavorir la reconciliació nacional.

La decisió, que ha estat ajornada diverses vegades l'últim any, ha suscitat molta polèmica.

Es tracta d'Eugene de Kock, que ha passat els últims 20 anys a la presó. Eugene de Kock, excoronel de la policia, de 66 anys, comandava un "esquadró de la mort" que va assassinar i torturar més d'un centenar d'activistes "antiapartheid" de raça negra, i estava condemnat a cadena perpètua.

Les seves víctimes el dibuixen com un psicòpata sense escrúpols. En els seus relats durant la Comissió de la Veritat i la Reconciliació, ell mateix va explicar i reconèixer detalls d'alguns dels seus crims. Els fets el retraten com un home que no només feia la seva feina, la d'acabar amb els enemics, sinó que hi gaudia.

Se'l coneix per estar bevent i cuinant carn a la barbacoa mentre incinerava les seves víctimes. Li van donar el sobrenom de "Mal Suprem" i des de la granja on hi havia la seu del règim de l'"apartheid", a 20 quilòmetres de Pretòria, ideava i executava les morts dels opositors, resistents i activistes que gosaven fer front a les autoritats racistes.

Va reconèixer més de 100 crims i el van condemnar, els anys 90, a dues cadenes perpètues i més de 200 anys de presó. La justícia sud-africana ha decidit, ara, concedir-li la llibertat condicional en nom de la "reconciliació nacional".

Anar al contingut