Moscou

Sis voluntaris experimenten un simulacre de vol a Mart que durarà 520 dies

Sis voluntaris han començat aquest dijous un simulacre de vol a Mart que els mantindrà 520 dies tancats en un simulador a Moscou. Tres russos, un italocolombià, un francès i un xinès, tots científics, comparteixen durant gairebé un any i mig l'espai de 550 metres cúbics que ocupen els quatre mòduls cilíndrics del simulador. Es tracta d'un projecte internacional que s'ha anomenat Mars500, encara que alguns mitjans de comunicació l'han rebatejat com a "Gran germà" de Mart. L'experiment durarà el mateix que es calcula que costaria anar i tornar de Mart fent-hi uns visita de 30 dies. Durant la investigació es vol veure com reaccionaria la tripulació durant un vol transplanetari.

Actualitzat
Al simulador es recreen les condicions i problemes que poden sorgir en un vol d'anada i tornada al planeta roig. Per exemple, el retard del senyal de comunicació amb la centraleta s'anirà ampliant a mesura que s'acostin a Mart, fins arribar als 40 minuts. En la fase en què representi que ja han aterrat a Mart, faran servir un simulador de superfície marciana, de 1.200 metres cúbics, on sortiran amb els escafandres. També hauran de resoldre avaries. La missió disposa de diversos canals d'informació a internet, com per exemple un canal de YouTube o un compte de Twitter i un de Facebook.

Els voluntaris, que poden abandonar en qualsevol moment l'experiment sense donar explicacions, cobraran uns 100.000 dòlars al final de la prova. "Tindran els mateixos reptes que els astronautes, però sense la ingravidesa", ha explicat Borís Morukov, director del projecte. Al web en anglès de l'Agència Espacial Europea s'explica que els tripulants tindran el correu electrònic i la webcam com a vies de contactes i que jugaran a videojocs, però amb finalitats científiques.

Habitacions de sis metres quadrats, una dutxa que poden fer servir un cop cada deu dies i una cuina amb menjador són algunes de les instal·lacions que estan al servei dels sis homes, que gaudiran de dos dies de festa a la setmana. La resta del temps l'han de dedicar a fer simulacions, comprovacions científiques i exercici físic.

Aquesta no és la primera vegada que se simula un vol a Mart, però sí la que es fa durar tot el temps que se suposa que costaria anar-hi de veritat. El primer simulacre va durar dues setmanes; el segon, 105 dies, i ara, els 490 del viatge d'anada i tornada, més els 30 de treball sobre Mart.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut