París

S'entrega a la policia el més jove dels tres sospitosos de l'atemptat contra "Charlie Hebdo"

La policia francesa arresta provisionalment set persones en relació a l'atemptat, mentre que el primer ministre francès Manuel Valls informa que un dels germans encara fugitius va ser condemnat a presó per terrorisme

RedaccióActualitzat

L'operació policial a Reims, al nord-est de França, per detenir els autors de l'atemptat al setmanari francès "Charlie Hebdo" continua oberta. Aquesta matinada s'ha lliurat a la policia el més jove dels presumptes autors, Hamyd Mourad, de 18 anys, però encara caldria confirmar la seva participació en l'atac. El jove s'hauria lliurat prop de la frontera amb Bèlgica, segons France Presse, després de veure circular el seu nom a les xarxes socials com un dels sospitosos. Segons la policia, és el cunyat d'un dels germans Kouachi, sospitosos de l'atac. La seva foto no ha estat distribuïda i no ha presentat càrrecs contra ell.

La policia ha arrestat provisionalment set persones també de matinada en relació amb l'atemptat a París a les quals estaria interrogant. El primer ministre francès, Manuel Valls, ha informat de les detencions i també ha explicat que un dels dos germans fugitius ja havia estat detingut el 2005 per formar part d'una xarxa que enviava jihadistes a l'Iraq i que va ser condemnar a presó per terrorisme. "Els serveis secrets els coneixien i per això se'ls seguia", ha afirmat Valls. Més tard, en una entrevista a l'emissora de ràdio RTL, ha indicat que "afrontem una amenaça terrorista sense precedents" i que són "centenars" els individus que són objecte de seguiment pels seus possibles vincles amb el terrorisme. Per això, ha conclòs que encara que els germans Kouachi estaven vigilats, "el risc zero no existeix".

A més, la policia ha informat de l'escorcoll d'un pis a Reims per trobar pistes sobre els autors de l'atemptat més greu que ha patit França en els darrers 60 anys i que ha deixat el país sencer en estat de xoc.

400 soldats més

Quatre-cents membres de les forces de seguretat suplementaris han arribat a París per reforçar l'operatiu desplegat, amb més de 3.000 membres dels cossos dedicats a la recerca i captura dels autors dels crims. Hi haurà vigilància a tots els mitjans de comunicació i a la capital francesa també es protegiran escoles, lloc de culte, institucions.

La identitat dels tres sospitosos

La policia ja va identificar i localitzar els autors de l'atemptat contra el setmanari  "Charlie Hebdo" a París aquest dimecres a la nit. Es tracta de tres joves de nacionalitat francesa acabats d'arribar de Síria, de 18, 32 i 34 anys. Dos dels atacants són germans. Es tractaria de Saïd i Chérif Kouachi, nascuts a París i d'origen algerià.

Pel que fa al tercer sospitós, el que s'ha entregat, se'n desconeix encara la nacionalitat.

Les pistes de la policia

La policia manté una gran operació amb milers d'agents per capturar els terroristes, que aquest dimecres al matí han irromput amb armes automàtiques a la seu d'aquesta revista satírica i han fet dotze morts, entre ells el director i caricaturista Stéphane Charbonnier, conegut com a "Charb", i tres dibuixants més: Cabu, Wolinski i Tignous. Tots quatre eren molt coneguts a França. També han mort dos gendarmes i han ferit vuit persones, quatre d'elles en estat crític.

Un testimoni havia assegurat veure tres homes abandonar el cotxe amb el qual s'havien escapat. El fiscal ha relatat els fets de manera cronològica, sense donar detalls de la investigació. "Els volem detenir com més aviat millor", ha dit Molins, que ha demanat "responsabilitat als mitjans" i ha sol·licitat la col·laboració dels ciutadans.

Segons el ministre de l'Interior francès, els assaltants van buidat els carregadors contra les persones que trobaven al seu pas i després van fugir mentre cridaven proclames islamistes. Abans, però, es van aturar un moment per matar a sang freda un gendarme. En la fugida, van abandonat el Citröen amb què van arribar a la seu de la revista i van robar un altre cotxe a punta de pistola. Immediatament després van arribar els cossos de seguretat i els equips d'emergència, que van traslladar a diversos hospitals parisencs els ferits.

Van dir que eren membres d'Al-Qaeda

Un dibuixant de "Charlie Hebdo" ha explicat que els assaltants parlaven un francès perfecte i que van dir que eren membres d'Al-Qaeda. Un periodista que treballa en un edifici al costat del setmanari, Vincent Justin, també ha explicat que els suposats autors del tiroteig van cridar "Venjarem el profeta" abans de l'atemptat.

El president francès François Hollande, que ha celebrat una roda de premsa des del lloc dels fets, ha expressat que  "no hi ha dubte que ha estat un atac terrorista" i ha qualificat els fets de "barbàrie contra un diari, és a dir, contra l'expressió de la llibertat; un acte de barbàrie contra periodistes que havien mostrat que podien actuar a França amb la llibertat que la República protegeix".

Després d'explicar que les forces de seguretat han evitat altres atemptats els últims dies, Hollande també ha anunciat que ha activat el pla antiterrorista al màxim nivell a París.

El president de la regió de l'Illa de França, a la qual pertany París, Jean-Paul Huchon, ha declarat que "ha estat una carnisseria" després de visitar les dependències de la revista atacada.

Cal recordar que la publicació "Charlie Hebdo" era objecte d'amenaces després que el 2006 i el 2011 va publicar unes caricatures de Mahoma. Aquell mateix any ja va patir un atemptat que no va fer víctimes.

El cap del gabinet del ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha informat així de l'atac pocs minuts després que es produís via Twitter:

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut