Llorca

Pugen a 9 les víctimes mortals pels terratrèmols de Llorca en morir un dels ferits greus

Les víctimes mortals pel terratrèmol que ha sacsejat la ciutat murciana de Llorca aquest dimecres han pujat a nou, després que un dels ferits que es trobaven en estat molt greu ha mort, segons ha informat la consellera de Sanitat murciana, María Ángeles Palacios. En total, hi ha hagut més de 300 ferits, tres dels quals es troben en estat greu. La situació a Llorca és caòtica, amb milers de ciutadans que omplen els campaments improvisats. Després d'una primera avaluació, el govern murcià ha classificat com a perillosos el 17% de edificis de Llorca i hi ha prohibit l'entrada.

Actualitzat
El conseller d'Obres Públiques, José Ballesta, ha assegurat que s'han avaluat 542 edificacions, "aproximadament el 40% dels edificis que hi ha a Lorca". D'aquests, el 44% estan en codi verd i no tenen danys estructurals. El 38% corresponen al codi groc i presenten algun tipus de perillositat malgrat no tenir desperfectes en l'estructura. Amb algunes reparacions passarien al nivell verd. El 17%, uns 92 immobles, estan en codi vermell, és a dir, tenen problemes importants i s'hi prohibeix el pas, segons ha explicat el conseller, que ha matisat que això no significa que "s'hagin d'enderrocar", sinó que s'haurà de fer un estudi més exhaustiu per determinar-ne millor l'estat.

Per fer aquestes revisions, el municipi s'ha dividit en 26 àrees, de les quals 19 ja han estat estudiades. El govern murcià ha explicat que els serveis d'aigua, llum i telèfon s'han restablert.

D'altra banda, el Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS), l'organisme públic que s'encarrega de pagar les indemnitzacions pels danys causats per catàstrofes en béns assegurats, calcula que el terratrèmol a Llorca podria haver generat perjudicis de més de 36 milions d'euros.

Una nova víctima confirmada

El govern de Múrcia confirmava aquest dimecres una nova víctima mortal. Es tracta d'una dona de 41 anys que estava ingressada a l'Hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia. La dona va ingressar a la unitat de cures intensives amb pronòstic molt greu, i no ha pogut sobreviure al traumatisme cranioencefàlic que tenia.

Aquesta nova víctima mortal s'afegeix a les altres vuit. Es tracta de quatre homes i tres dones que van morir a l'exterior pels cops de cornises despreses, excepte dues que van quedar atrapades entre la runa d'una casa. Segons ha confirmat el govern de Múrcia, dues de les víctimes mortals estaven embarassades. Entre els morts hi ha també un noi de 14 anys.

El consistori de Llorca, que ha decretat tres dies de dol, ha anunciat que aquest divendres es faran els funerals conjunts per les víctimes mortals, després que els familiars ho han autoritzat. L'espai triat és el recinte firal de Santa Quiteria i previsiblement hi assistiran el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i els prínceps d'Astúries.

Més de 300 ferits


Pel que fa als ferits, un total de 325 persones han rebut assistència sanitària. Hi ha tres persones que es troben en estat molt greu, però la seva evolució és favorable. Un d'ells és un nen de 3 anys que es trobava a l'UCI, però ha evolucionat favorablement i això ha permès traslladar-lo al llarg del matí a la unitat pediàtrica. Els altres dos són una dona de 73 anys amb una síndrome coronària aguda, i una dona de 36 anys que va ser operada dimecres a la nit. Les dues estan greus però la seva evolució és favorable.

La resta de ferits són de diversa consideració i els han atès les unitats d'emergències dels hospitals de campanya habilitats, i els que es trobaven en un estat més greu, a diferents hospitals de la regió. És el cas d'una trentena.

A banda, s'han hagut de traslladar pacients ingressats en centres hospitalaris afectats pel terratrèmol. L'hospital Rafael Méndez està desallotjat i s'han traslladat 270 pacients. Uns 200 més els han traslladat del Virgen de Alcázar. A més, la Brigada Sanitària Militar ha muntat un hospital de campanya amb capacitat per a 300 pacients, espai on treballarà el personal de Rafael Méndez.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut