Madrid

Santi Potros, l'etarra inductor de l'atemptat d'Hipercor, surt de la presó per decisió de l'Audiència Nacional

L'Audiència Nacional ha ordenat la seva excarceració i també la de l'etarra Alberto Plazaola

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha ordenat l'excarceració de dos membres d'ETA. Es tracta de l'històric dirigent Santiago Arróspide Sarasola, "Santi Potros", inductor de l'atemptat d'Hipercor, que va causar 21 morts i 46 ferits. L'altre és l'etarra Alberto Plazaola, condemnat per dos delictes d'assassinat frustrat i estralls.

L'Audiència Nacional ha pres aquesta decisió en aplicació d'una normativa europea del 2008, que el Congrés acaba d'adaptar a la legislació espanyola. Sarasola i Plazaola havien complert diversos anys de presó a França i després van ser jutjats a Espanya. D'acord amb la normativa europea, l'Audiència ha tingut en compte el temps que han passat a les presons del país veí, per rebaixar el compliment de la seva pena a Espanya, fet que ha significat la seva excarceració. A més, a tots dos se'ls va aplicar la "doctrina Parot", però després se'ls va retirar en compliment del criteri del Tribunal d'Estrasburg.

La Fiscalia recorrerà el recurs contra la revisió de les penes d'aquests i d'altres etarres que estan en la mateixa situació. El Tribunal Suprem s'haurà de pronunciar sobre l'abast de la normativa europea a l'hora de rebaixar les condemnes.

Santi Potros,  considerat exresponsable de l'aparell militar d'ETA, banda de la qual després es va desvincular, complia pena a la presó Alacant II de Villena. Va ser condemnat a 790 anys de presó. Ha sortit del centre penitenciari acompanyat de dos homes i una dona i no ha volgut fer declaracions. Potros va ser condemnat per diversos atemptats, entre els quals el d'Hipercor de Barcelona l'any 1987. Abans d'acumular-li el temps de presó a França, tenia fixada la data de sortida per al 2025 i ara, en canvi, la data de sortida va ser el 27 de gener del 2013 i, per tant, se li ha reconegut el compliment total de la condemna.

L'altre etarra posat en llibertat, Alberto Plazaola, complia condemna a la presó de Teixeiro, a la Corunya, per dos delictes d'assassinat frustrat i estralls en relació amb la col·locació d'una bomba en un bar d'Eskoriatza, a Guipúscoa, el 1987. Va ser condemnat a 46 anys a presó.

Plazaola ha sortit de la presó acompanyat de quatre persones que l'havien anat a recollir. Plazaola ha evitat fer declaracions als periodistes.

El ministre de Justícia, Rafael Català, confia que el recurs de la fiscalia prosperi i que se suspengui l'excarceració de Santi Potros i Plazaola. Català ho ha dit en el marc del consell de ministres europeus de Justícia que es fa aquest dijous a Brussel·les.

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, ha manifestat la seva profunda "indignació i cabreig" per la posada en llibertat d'Arrospide Sarasola i Plazaola.

Vargas ha assenyalat que, malgrat que aquesta resolució "és legal", les víctimes "no hi estan gens d'acord" i ha remarcat que "els únics que tenen avantatge i privilegis a Espanya són els assassins". Les víctimes estan cada vegada més "menyspreades, humiliades i, sobretot, oblidades. Avui, moltes de les víctimes pateixen una recaiguda psicològica per culpa tant dels magistrats com dels assassins que surten en llibertat".

El fet que els magistrats de l'Audiència Nacional estiguin dividits, segons José Vargas, és una "demostració més que Espanya no és un país seriós", i ha reconegut que aquesta discrepància entre els jutges deixa les víctimes "desemparades sense tenir ningú a qui demanar explicacions".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut