Madrid

Sanitat vacunarà de la grip nova sanitaris, embarassades, nens i malalts crònics

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha anunciat, durant la compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, que rebran la vacuna de la grip nova els treballadors sanitaris i "altres serveis essencials bàsics", les dones embarassades, els nens "fins als 14 anys" i totes les persones afectades per patologies cròniques greus o amb problemes d'obesitat. Entre els pacients amb malalties cròniques greus es troben els que tenen patologies cardiovasculars, asma, EPOC, diabetis, insuficiència renal i persones immunodeprimides. En total seran 11 milions de persones que rebran la vacuna. Pel que fa al calendari, la ministra afirma que, segons els laboratoris, la vacuna podria estar llesta a l'octubre.

Actualitzat
La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha recordat que aquestes determinacions són fruit "del treball que desenvolupa el Ministeri de Sanitat, en col·laboració amb les comunitats autònomes i amb els experts internacionals, per identificar quina població s'ha de vacunar" prioritàriament.

No obstant això, la ministra ha dit que l'estratègia de vacunació definitiva per a Espanya serà la que Sanitat consensuï amb les autoritats de la UE, amb les quals continuarà treballant "al llarg d'agost i setembre" i que es tornarà a tractar a l'octubre, en el marc d'un nou consell extraordinari de ministres de Sanitat comunitaris.

"Vull que tinguin la completa seguretat que totes les persones -fonamentalment les que els acabo de dir- que ho necessitin tindran la vacuna, perquè estan incloses en la població de risc, i que si s'ampliessin els grups de risc, també s'ampliaria la cobertura de vacunació", ha insistit Trinidad Jiménez.

Així mateix, ha notificat que el Ministeri i les comunitats autònomes disposen ja de plans de contingència per als serveis sanitaris de cara a un possible repunt de la grip nova a la tardor. Uns plans que poden ser activats, fins i tot, "aquest mes d'agost".

Jiménez ha ratificat que el govern adquirirà 37 milions de dosis de vacuna, per cobrir "fins a un 40% de la població espanyola", i que estarà a punt "a la tardor, al mateix temps que la resta de països grans de la Unió Europea". L'administració de la vacuna serà en dues dosis per persona, segons diverses fonts.

Ha anunciat també "pel 31 d'agost" una nova sessió extraordinària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per parlar de grip nova, aquesta vegada per preveure mesures per a l'inici del curs escolar, i ha recordat que el 14 d'agost es reunirà el Comitè Executiu Nacional per a la Prevenció, el Control i el Seguiment de l'evolució Epidemiològica del virus de la grip nova.

Reconeix la ministra que la preocupació per la grip s'ha "incrementat de manera notable" en les últimes setmanes, tant a escala nacional com internacional, perquè el nivell de contagi és "cada vegada més alt", amb 1.806 casos confirmats a Espanya fins a ara.

Així mateix, ha admès que, també en les últimes setmanes, s'ha pogut constatar "un canvi qualitatiu en la percepció social de la malaltia" per l'increment del nombre de casos, el fet que hagin mort també joves sense patologies aparents de base o l'aparició de brots diversos en campaments infantils d'estiu. D'aquests afectats, dinou són casos greus, dels quals tres són a Catalunya i Navarra; dos a Andalusia, el País Basc, el País Valencià i Madrid, respectivament, i un a l'Aragó, les Canàries, Castella-la Manxa, Galícia i les Balears. Tots ells continuen estables.

Les explicacions de la ministra arriben el mateix dia que s'ha confirmat la mort de la sisena víctima a Espanya com a conseqüència de la grip nova. Es tracta d'un home de 53 anys que estava ingressat en estat "molt greu" a l'hospital valencià de La Ribera d'Alzira.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut