Edimburg

Salmond manté que el referèndum per la independència d'Escòcia es farà el 2014

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha decidit convocar un referèndum per a la independència del país el 2014. Salmond ha afirmat que els seus plans passen per convocar la consulta la tardor d'aquell any, en contra del que ha plantejat el govern britànic. Londres assegura que Escòcia no té competència per convocar la consulta, però està disposat a deixar-li fer amb dues condicions. Una, que sigui com més aviat millor, concretament d'aquí a un any i mig. L'altra, que només es pregunti clarament "sí o no" es vol la independència, i no pas si s'és partidari d'un major autogovern.

RedaccióActualitzat
Alex Salmond, líder del Partit Nacional Escocès (SNP), creu que l'horitzó del 2014 permetrà als escocesos decidir de forma raonada quin ha de ser el futur d'Escòcia en relació amb el Regne Unit. Salmond ha afegit que està preparant els "últims detalls" del pla per fer la consulta independentista. El text es preveu que estigui disponible a finals de mes.

Salmond s'ha refermat en la data del 2014 -quan es commemorarà el 700 aniversari d'una de les batalles històriques a Escòcia, la de Bannockburn- després que el ministre britànic per a Escòcia, Michale Moore, ha afirmat que la competència d'un referèndum és de Londres. "És bàsic que el referèndum sigui legal, clar i decisiu. No estem a favor d'un referèndum sobre la independència. Però tampoc volem continuar en la incertesa", ha destacat.

El govern de David Cameron s'oposa a la independència d'Escòcia i per això vol que la qüestió del referèndum es resolgui com més aviat millor, perquè al·lega que la incertesa perjudica l'economia. És una opinió compartida per conservadors, liberals i laboristes.

Escòcia, amb 5 milions d'habitants, té un sistema legal propi des del 1707. Des del 1999 també té un govern autònom amb competències en matèria de sanitat, educació i presons.

Un sondeig d'IPSOS del desembre va situar en un 38% els partidaris del "sí" a la independència, tres punts més que a l'agost, però per sota del 58% que s'hi oposen.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut