Madrid

El govern espanyol qualifica de "populista" que el PSOE vulgui modificar l'article 135 de la Constitució

Pedro Sánchez proposa "completar", però no "derogar", l'article de la Constitució que regula l'estabilitat pressupostària

Actualitzat

El govern espanyol qualifica de "mesura populista" la decisió del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de donar suport a la modificació de l'article de la Constitució, que obliga les administracions a l'estabilitat pressupostària. Així s'ha expressat la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha dit que aquest canvi d'actitud dels socialistes "deroga la confiança econòmica i social". La portaveu de l'executiu s'ha referit a aquesta qüestió tan controvertida durant la presentació d'una jornada sobre la reindustrialització econòmica organitzada per "El Economista".

Sáenz de Santamaría creu que aquesta posició del PSOE representa un missatge absolutament erroni per als ciutadans, per a les polítiques, per als mercats i per als inversors". La vicepresidenta ha recordat que quan l'agost del 2011 es va aprovar la reforma de la Constitució, que va introduir aquest requisit sobre l'estabilitat pressupostària de les administracions, "Espanya estava molt a prop del rescat, molt a prop de l'abisme". I ha afegit que aquesta reforma va ser la primera mesura que va evitar que l'estat espanyol fos intervingut. Segons la número dos de l'executiu, aquest article impedeix que cap govern pugui gastar-se el que no té.

Pedro Sánchez ha puntualitzat aquest dimarts, però, que pretén "completar" i no "derogar" l'article 135 de la Constitució, perquè aquesta reforma que va impulsar l'últim govern socialista diu que ha servit per "emparar" les retallades del govern de Mariano Rajoy. Es tracta, ha dit, de garantir l'estabilitat pressupostària però "blindant" el finançament de l'educació i la sanitat públiques i el sistema públic de pensions.

Pedro Sánchez: "Va ser un error"

Precisament aquest dimarts es vota al Congrés la proposta del grup de l'Esquerra Plural de modificar l'article de la Constitució que obliga les administracions a l'estabilitat pressupostària. El líder del PSOE vol que es canviï l'article perquè creu que, vist en perspectiva, va ser una equivocació que Rodríguez Zapatero, amb el suport del PP, l'impulsés a finals del 2011. "El Partit Socialista està disposat a reconèixer i a corregir aquest error", assegura Sánchez.

Tres anys després d'aprovar-se l'article, Rodríguez Zapatero justifica la reforma exprés que es va fer de la Constitució perquè Espanya estava a punt de ser rescatada, i ara es limita a dir que veu bé el que faci el seu partit: "Estava convençut que aquesta reforma era molt convenient per a l'estabilitat d'Espanya.Tinc tant d'afecte, entrega i devoció al meu partit, i tant de respecte per qui el dirigeix, que posaré un somriure."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut