L'Havana

Raúl Castro adverteix que encara queda una lluita "llarga i difícil" per a l'aixecament del bloqueig

Castro s'ha referit a les converses "al més alt nivell" que s'han desenvolupat en una "estricta discreció" i que han comptat amb la mediació del papa Francesc i amb "facilitats ofertes pel govern del Canadà"

RedaccióActualitzat

El president cubà, Raúl Castro, ha agraït la decisió del president dels Estats Units, Barack Obama, d'impulsar un acostament a Cuba, però ha advertit que encara queda "resoldre l'essencial", que és "el cessament del bloqueig econòmic financer i comercial" contra Cuba.

"Aquesta serà una lluita llarga i difícil", ha destacat Castro durant una intervenció davant de l'Assemblea Nacional, en què ha valorat el restabliment de les relacions diplomàtiques bilaterals.

Castro "reconeix" la disposició d'Obama a mantenir un diàleg amb el Congrés d'Estats Units per a l'aixecament del bloqueig. En aquest sentit, Castro ha instat Obama a utilitzar les seves prerrogatives executives per "modificar substancialment l'aplicació del bloqueig en aquells aspectes que no requereixin l'aprovació del Congrés":

"Saludem el plantejament del president Obama d'obrir un nou capítol en les relacions entre totes dues nacions i d'introduir els més significatius canvis en la política d'Estats Units dels últims 50 anys".

El restabliment de relacions diplomàtiques es produeix enmig de l'alliberament dels tres agents cubans, integrants del conegut com a grup d'Els Cinc, que estaven encara presos als Estats Units. Castro ha agraït la "justa" decisió d'Obama:

"El poble cubà agraeix aquesta justa decisió del president Barack Obama. Amb això s'ha eliminat un obstacle en les relacions entre els nostres països".

A la sessió parlamentària també hi eren Els Cinc: Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González i René González, rebuts amb reiterades ovacions pels assembleistes.

Castro s'ha referit a les converses "al més alt nivell" per a la normalització de les relacions bilaterals amb els Estats Units, que s'han desenvolupat en una "estricta discreció" i que han comptat amb la mediació del papa Francesc i amb "facilitats ofertes pel govern del Canadà".

Pel que fa a la intenció d'Obama de revisar la inclusió de Cuba als països que donen suport al terrorisme, Castro l'ha qualificat d'"encoratjadora":

"Des de Cuba mai s'ha organitzat, finançat ni executat un acte terrorista contra persones, territoris o interessos dels Estats Units ni es permetrà".

Sobre els futurs contactes, Castro ha recordat que entre els Estats Units i Cuba hi ha "profundes diferències". "Reiterem la disposició al diàleg respectuós i recíproc sobre les discrepàncies de tot el que vulguin discutir, d'aquí, però també dels Estats Units", ha apuntat, referint-se a les violacions de drets humans dins dels Estats Units.

"No ha de pretendre's que Cuba renunciï a les idees per les quals ha lluitat durant més d'un segle, per les quals el seu poble ha vessat molta sang. Cal comprendre que Cuba és un Estat sobirà que en referèndum va elegir el seu rumb socialista i un sistema polític, econòmic i social. De la mateixa forma que mai ens hem proposat que els Estats Units canviïn el seu sistema polític, exigirem respecte al nostre".

Castro s'ha referit després en to més informal a Elián González, protagonista d'un dels últims incidents diplomàtics amb els Estats Units i ha destacat que l'1 de gener se celebra el 56è aniversari del triomf de la revolució cubana. "Entrem a l'any 57 de la revolució i amb un poble com aquest es pot arribar a l'any 570 de la revolució", ha conclòs.

Raúl Castro ha anunciat que assistirà a la pròxima cimera de les Amèriques

El president de Cuba, Raúl Castro, ha aprofitat per anunciar que assistirà a la pròxima cimera de Les Amèriques que se celebrarà el mes d'abril a Panamà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut