Madrid

Rato dimiteix com a president de Bankia després de dos anys al capdavant de l'entitat

Rodrigo Rato ha anunciat que dimiteix com a president de Bankia. Ho ha dit en un comunicat en què proposa com a substitut José Ignacio Goirigolzarri, exconseller del BBVA. En la nota que ha fet pública, Rato diu que creu que renunciar el càrrec és ara com ara "el més convenient per a aquesta entitat" i assegura que Goirigolzarri és "la persona adient per liderar el projecte en aquests moments". Les accions de Bankia han acabat la jornada amb una caiguda del 3,26%.

RedaccióActualitzat
La dimissió inesperada de Rato, que fins ara defensava la viabilitat de Bankia, arriba en un moment complicat per a l'entitat pels seus actius immobiliaris i la seva elevada morositat. El grup BFA, matriu de Bankia, tenia més de 37.500 milions d'euros invertits en el sector immobiliari a finals del 2011. D'aquests, més de 10.500 milions corresponen a crèdits dubtosos i  prop de 7.300 milions tenen risc d'impagament. Els actius fallits eren de 1.748 milions. Són dades dels comptes anuals de 2011 que Bankia ha fet arribar aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Fins ara s'especulava amb la sortida de l'entitat del conseller delegat, Francisco Verdú, però, al final, l'exministre d'Economia i exdirector de l'FMI ha estat el primer a abandonar l'entitat.

L'anunci s'ha conegut poc després que s'ha sabut que l'executiu de Mariano Rajoy i el Banc d'Espanya ultimen un pla per sanejar Bankia. El pla inclou modificacions en l'organigrama gestor, però també la injecció de fons públics d'entre 7.000 i 10.000 milions d'euros a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), organisme dependent del Banc d'Espanya.

Fonts del Ministeri d'Economia han indicat que Bankia es beneficiarà de les ajudes públiques en forma de bons contingents convertibles, previstes en la tercera edició del FROB.

Tot plegat després que el president del govern, Mariano Rajoy, es va mostrar partidari d'injectar diners públics en algunes entitats financeres per sanejar-les "només si calgués i en última instància". Rajoy també ha anunciat que divendres que ve el govern aprovarà decisions "importants" per al sector financer.

La setmana passada, el Fons Monetari Internacional alertava que caldran més diners públics per sanejar el sector bancari espanyol i ja va demanar a l'entitat, tot i que sense nomenar-la, mesures per millorar la gestió i el govern corporatiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut