Barcelona

Rajoy ofereix a Mas diàleg "sense data de caducitat" però li demana "lleialtat institucional i respecte al marc jurídic"

Artur Mas ja ha rebut la carta de Mariano Rajoy en què respon la petició del president de la Generalitat per fer una consulta sobiranista. El president espanyol ofereix un "diàleg sense data de caducitat" a Masperò li demanar "lleialtat institucional i respecte al marc jurídic".

RedaccióActualitzat
Finalment, la carta de Mas a Rajoy ha obtingut resposta, la resposta previsible. El president del govern espanyol ha fet arribar la carta aquest dissabte a la tarda, i en ella ofereix diàleg "sense data de caducitat" al president de la Generalitat i li demanat "lleialtat institucional" i "respecte al marc jurídic".

És a dir, ha respost amb un "ni sí ni no" a les aspiracions del govern català per fer una consulta pactada. Divendres, ja ho havia avançat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, recordant que l'executiu té l'obligació de complir i fer complir la Constitució i les lleis.

La carta té set paràgrafs. Rajoy no fa servir la paraula consulta ni tampoc Constitució. El president espanyol, però, assegura que "junts tots hi guanyem tots i separats tots hi perdem", i al·ludeix al seu compromís d'"atendre a l'interès general dels espanyols i, per això, de tots els catalans".

La carta de Rajoy respon a l'escrit que li va enviar Artur Mas al juliol en què demanava la convocatòria d'una consulta sobiranista a Catalunya. Rajoy afirma que el millor servei a la legitimitat democràtica a la qual invoca en el seu escrit el president de la Generalitat "és precisament respectar aquest marc jurídic en què tots els governs troben el seu fonament i legitimitat i els ciutadans troben la garantia per a la convivència i la concòrdia".

Rajoy expressa el seu convenciment de l'"extraordinària rellevància" que Catalunya té per al conjunt d'Espanya i de "la riquesa, pluralitat i singularitat de la societat catalana". "Els vincles que ens mantenen units no poden delligar-se sense enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials", assenyala, i convida Mas que tots dos exerceixin responsablement la seva funció "com a governants democràtics amb lleialtat cap als ciutadans i les institucions" que representen en uns moments de dificultat econòmica i social.

Abans d'acomiadar-se "cordialment", el president de l'executiu posa èmfasi en el seu "profund afecte" per la societat catalana en el seu conjunt i el respecte institucional a la Generalitat de Catalunya, i s'ofereix per "treballar conjuntament i oferir així la millor resposta a les necessitats reals de tots els ciutadans".

Mas ja ha fet una crida als partits catalans per donar una resposta "conjunta, unitària i consensuada".
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut