Madrid

Rajoy garantirà per llei l'ensenyament en castellà i Zapatero promet 200 euros més per a les pensions mínimes

La Conferència d'Educació del PP havia creat expectació abans de celebrar-se perquè era la primera trobada en públic del trio format per Mariano Rajoy, Esperanza Aguirre i Alberto Ruiz-Gallardón després de la reunió en què es va decidir deixar aquest últim fora de les llistes al Congrés. Rajoy, però, s'ha limitat a parlar d'educació. Promet suprimir l'assignatura d'educació per a la ciutadania i obligar totes les escoles, per llei, a oferir l'ensenyament en castellà als pares que ho vulguin. Per la seva banda, José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat que si guanya les eleccions generals apujarà 200 euros les pensions mínimes per als jubilats amb un cònjuge a càrrec, fins a 850 euros al mes, i per als jubilats que visquin sols, fins a 700 euros mensuals.

Actualitzat
Mariano Rajoy vol garantir per llei l'ensenyament en llengua castellana a tot Espanya. Així ho ha assegurat el president popular durant la clausura de la Conferència d'Educació del PP, acte que s'ha vist eclipsat pel retrobament de Rajoy amb Gallardón i Aguirre després que l'alcalde de Madrid fos descartat de les llistes al Congrés. El Partit Popular proposa que a les autonomies amb llengües cooficials es "garanteixin els drets preferents de pares i alumnes perquè en tots els cursos i en totes les etapes educatives la llengua castellana s'ofereixi com a llengua vehicular juntament amb la cooficial". Així, els populars aspiren a generar un "bilingüisme integrador a l'escola".

D'altra banda, l'assignatura d'educació per a la ciutadania quedarà fora de les aules si el PP guanya les eleccions. Mariano Rajoy optarà perquè la formació cívica es distribueixi en altres assignatures pròpies de coneixements socials i ha afegit que no vol "adoctrinar a ningú, vull llibertat" i que és fonamental que les matèries "respectin l'àmbit de formació que correspon a les famílies".

Aquestes no són les úniques propostes en matèria educativa que ha fet el líder popular, que confia a convertir la legislatura que ve en "la de la millora educativa". En aquest sentit, es compromet a consensuar amb partits, poders públics i agents econòmics i socials un consens a deu anys vista. Amb aquest pla, el PP aspira a assolir una taxa de graduació en educació secundària del 90%, reduir fins al 10% l'abandó primerenc de l'escola, millorar els resultats en ciències i matemàtiques, incorporar les noves tecnologies o impulsar l'escola pública, entre altres mesures.

Els populars també volen evitar una Espanya amb desigualtats educatives, fomentar la formació professional, revisar el sistema d'elecció del professorat a la universitat i l'exempció de taxes i preus públics per als fills de famílies nombroses.

Respecte a l'anglès, el president popular proposa invertir 800 milions d'euros en un programa estatal d'ensenyament d'aquest idioma que permeti tenir alumnes bilingües en vuit anys. Entre les mesures d'aquest pla, destaquen l'articulació de beques i cursos a l'estranger, tant per a alumnes com per a professors, i la creació de col·legis bilingües i fins i tot trilingües a les zones amb llengües cooficials.

Zapatero tornarà a apujar les pensions

Els jubilats que tenen una parella al seu càrrec i els que viuen sols viuran millor si l'actual president espanyol revalida el càrrec. Això és el que els promet José Luis Rodríguez Zapatero amb l'anunci d'incrementar amb 200 euros més la seva paga mensual. Durant els seus quatre anys de govern, les pensions mínimes ja han crescut un 30%.

Pel que fa les polítiques educatives, Zapatero ha dit que crearà 300.000 noves places de guarderia per a nens de 0 a 3 anys per garantir la conciliació de la vida familiar i laboral, i que desenvoluparà programes d'activitats fora de l'horari escolar "ampliant els horaris d'obertura". A més, allargarà fins als dotze anys l'edat del menor que permet a les mares acollir-se a la reducció de la jornada laboral.
Anar al contingut