Madrid

Rajoy anuncia una llei de segona oportunitat per la qual les famílies podran reestructurar el seu deute

El president espanyol diu al seu tercer debat de política general: "No acceptaré mai que es posi en dubte la sobirania espanyola"

Marta CarnicéActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha vantat de la recuperació econòmica i de les mesures portades a terme pel seu executiu en el seu tercer debat de política general al Congrés dels Diputats, l'últim abans de les eleccions generals i que té lloc en un any marcat per les nombroses cites electorals previstes per aquest 2015. En l'inici del seu discurs, que ha durat una hora i mitja, Rajoy ha descrit la situació que es va trobar el 2011, un "panorama hivernal, gèlid i desolador", i després de fer balanç de la gestió portada a terme en aquests tres anys, ha assegurat que ara Espanya "ha recuperat la confiança, el crèdit i la creació de feina".

El president espanyol ha assegurat també que a dia d'avui s'ha recuperat la competitivitat i que, per exemple, han augmentat les exportacions un 33% del PIB. En la mateixa línia optimista, ha anunciat que l'economia espanyola crearà 1 milió de llocs de treballs net entre 2014 i 2015 - uns 400.000 el 2014 i més de 500.000 aquest any- i ha anunciat que el 2015 el creixement espanyol arribarà al 2,4%, quatre dècimes més del previst.

Davant d'aquestes dades, Rajoy ha destacat que Espanya ha passat de ser un país a punt de la fallida a ser l'exemple de recuperació per a la resta de països. "Espanya ja no és un problema per a Europa. Ja no és als titulars de la premsa ni a les converses de dirigents europeus, si no és per bé", ha sentenciat.

"La gran decisió de la legislatura va ser evitar el rescat"

Pel president espanyol, "la gran decisió de la legislatura va ser evitar el rescat". En aquest sentit, ha assegurat que el seu executiu es van fixar unes línies vermelles i van valorar les contrapartides socials, a diferència dels que els animaven a demanar el rescat ja que és una ajuda que no dóna marges. Rajoy ha assegurat, fins a tres cops ho ha dit, que "vam ser prudents en les nostres declaracions" i "sòlids a l'aplicar" les mesures econòmiques. Així, conclou: "Ens vam negar a sortir de la crisi a costa dels pensionistes, els aturats o  la caixa de la Seguretat Social."

Després de destacar que les classes mitjanes són les que han hagut de suportar en gran mesura el pes de la crisi i les mesures d'ajust, ha assegurat que ara ha arribat el moment de "començar a alleugerir-la" i aplicar les "mesures socials més avançades". I és que, per fer-ho, "és necessari una base sòlida de creixement". I ha afegit: "Per repartir s'ha de crear, perquè si no s'acaba repartint desesperació i misèria."

Nova tarifa per als contractes indefinits

El cap de l'executiu ha anunciat diverses mesures econòmiques. Entre elles, es posarà en marxa una nova tarifa per a nous contractes indefinits. Els primers 500 euros del contracte estaran exempts de tributar a la Seguretat Social. També ha anunciat xecs familiars o estendre l'ajuda de 100 euros al mes per a les mares en els tres primers anys a les famílies monoparentals amb dos fills.

Rajoy també ha anunciat una llei segona d'oportunitat per la qual les famílies podran reestructurar el seu deute amb quitances o ajornaments pactats amb els proveïdors a través d'un acord prejudicial de pagaments així com una bonificació especial per a la conciliació dels autònoms, una futura revisió de les taxes judicials, un nou marc jurídic del sector públic amb mesures "determinants" o la reforma de la Llei General Tributària.

"No acceptaré mai que es posi en dubte la sobirania espanyola"

Catalunya també ha centrat part del seu discurs. "No acceptaré mai que es posi en dubte la sobirania espanyola, la unitat i la igualtat dels espanyols ni els drets fonamentals" ni que s'intenti violar la Constitució, ha assegurat. En qualsevol cas, el cap de l'executiu manté la seva "disposició permanent" a buscar punts d'entesa amb la Generalitat, sempre que es respecti la llei i sense qüestionar la unitat d'Espanya

Rajoy també ha tingut unes paraules per parlar de la lluita contra la corrupció, que, segons ha recordat, ha estat una de les prioritats del seu govern. Sobre aquesta qüestió, ha recordat mesures que porta a terme el seu executiu com la llei d'enjudiciament criminal o la creació d'una oficina de recuperació d'actius per jutjar més ràpid, sancionar i "retornar més àgilment el que s'ha robat" i "assecar -ha dit- les fonts d'aquesta corrupció".

Finalment, Rajoy ha instat a allunyar-se de les "dèries ideològiques" i insta a no fer demagògia ni fórmules màgiques que destrueixen l'estat del benestar: "Amb demagògia no es manté l'estat del benestar, es destrueix".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut