París

Qui són els germans sospitosos de l'atac contra "Charlie Hebdo"

Saïd i Chérif Kouachi estaven en les llistes de seguiment policial per contactes amb radicals islamistes, però no eren tractats com a objectius prioritaris

Actualitzat

Els presumptes responsables de l'atemptat contra el setmanari satíric "Charlie Hebdo" tenen nom i cognom: Saïd i Chérif Kouachi. Aquests dos germans, de 32 i 34 anys i nascuts a França, van demostrar ser sistemàtics i tenir molta sang freda a l'hora de disparar. L'atac contra "Charlie Hebdo" estava ben preparat i demostrava un entrenament previ. Al cotxe amb el qual van cometre l'atemptat hi havia una bandera amb inscripcions jihadistes, però cap símbol que els relacioni directament amb Estat Islàmic -que els ha qualificat d'herois- o amb Al-Qaeda. Alguns supervivents de la matança van explicar que mentre disparaven cridaven: "Digueu als mitjans que som d'Al-Qaeda del Iemen."

Fonts pròximes a la investigació han confirmat que el 2011 Saïd, el més gran, va ser al Iemen durant uns mesos entrenant-se amb la facció d'Al-Qaeda a la península Aràbiga, una de les més actives. Una publicació d'aquesta filial del grup terrorista apuntava al director de "Charlie Hebdo" com a objectiu.

Els pares de Saïd i Chérif van néixer a Algèria. Els dos nois, amb dos germans més, van viure sis anys en un centre dels serveis socials, on van fer estudis de formació professional. Fins al 2003 no eren especialment assidus a la mesquita.

Saïd apareix als arxius policials com a delinqüent comú. Chérif, en canvi, havia format part de l'anomenada cèl·lula de Buttes-Chaumont, a París, que, liderada per l'imam salafista Farid Benyettou, va enviar una desena de joves a lluitar a l'Iraq. Chérif havia de ser un d'ells, però va ser detingut quan marxava. Va passar divuit mesos a la presó.

Mentre Chérif compleix condemna, la televisió francesa investiga el seu passat i l'inclou en un reportatge sobre el jihadisme del 2005. Abans de confiar el seu destí a l'imam Farid Benyettou, Chérif era repartidor de pizzes i volia ser cantant de rap. Des de la presó, hauria confessat que tenia por d'anar a lluitar a l'Iraq i que el seu mentor l'hauria volgut manipular.

A la presó, el jove coneix una altra figura de l'islam radical francès, amb qui hauria planejat la fugida del responsable dels atemptats al metro de París del 1995, juntament amb el seu germà.

Aquests antecedents donen motius més que suficients a la policia per incloure els dos germans a les llistes de seguiment policial. El primer ministre francès, Manuel Valls, ha confirmat que la policia els controlava, "però no hi ha risc zero. És molt dur de dir". Els dos joves feia dos anys que no cridaven l'atenció i, per tant, no van ser tractats com a objectius prioritaris per les agències antiterroristes franceses.

La primavera del 2013, "Inspire", una revista d'Al-Qaeda de la península Aràbiga, havia publicat la llista dels més buscats, vius o morts. Entre ells hi havia Stéphane Charbonnier, editor de "Charlie Hebdo".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut