Atenes

Qui és Alexis Tsipras?

Alexis Tsipras, 40 anys. Líder de l'esquerra alternativa. És sota el focus de la política grega... i europea. Qui és?

RedaccióActualitzat

De professió, enginyer civil, nascut a Atenes, ha exercit poc el seu ofici. Des de la seva època estudiantil, milita en l'activisme de l'òrbita comunista.

Arriba a la gent per la via directa. Una intervenció d'un tímid Tsipras de 16 anys a la televisió el situa al mapa polític. El jove ja és alternatiu: defensa el paper dels alumnes a l'hora de decidir qüestions acadèmiques.

Amb el plus del ganxo televisiu arriba a Synapsismos, un dels partits que conformen la coalició Syriza. Serà regidor de l'Ajuntament d'Atenes el 2006. I, tres anys després, entra al Parlament.

La crisi el catapulta com a abanderat dels descontents. És a dir: de bona part dels grecs. El 2009 es converteix en líder de Syriza, el dirigent més jove que mai ha tingut una formació política a Grècia. I el 2012 està a punt de guanyar les eleccions.

Des de l'oposició, s'ha convertit en el referent europeu de l'esquerra alternativa. El discurs: acabar amb l'austeritat i el preu que comporta per als ciutadans.

Fins i tot la "Bíblia" de la premsa econòmica europea, el "Financial Times", reconeix que Tsipras presenta l'única recepta per fer viable Grècia: renegociació i quitança d'un deute que el país no pot tornar de cap manera en les condicions actuals. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut