Madrid

Què surt més a compte fer ara o el 2015 amb la reforma fiscal que entra en vigor l'1 de gener

Els detalls dels canvis en la renda que entraran en vigor l'1 de gener

RedaccióActualitzat

A partir de l'1 de gener entra en vigor la reforma fiscal del govern espanyol, que, pel que fa a l'impost sobre la renda, implicarà, en la majoria de casos, que el contribuent pagui menys. Els canvis són sobre el 50% que recapta l'Estat perquè la Generalitat no ha fet canvis en la seva altra meitat. Entre les novetats, es redueixen els trams de set a cinc; el tipus mínim de fins a 12.450 euros -que ara era del 24%- es redueix i passa al 20%, i el màxim -que serà a partir dels 60.000 euros- també baixa del 52 al 47%. A més, els salaris que no arribin als 12.000 euros bruts anuals deixen de tributar.

Davant de tot plegat, els experts recomanen mirar la lletra petita abans de prendre algunes decisions abans que acabi l'any perquè desapareixen alguns avantatges fiscals i n'arriben d'altres.

Els assalariats ja notaran la rebaixa de l'IRPF en les nòmines del gener, perquè baixaran les retencions. El govern espanyol espera que això serveixi per dinamitzar el consum i l'activitat econòmica.

Respecte a l'altra meitat de l'IRPF, la que reben les comunitats, moltes també han modificat trams o tipus, però Catalunya és de les que els han mantingut com estaven. S'ha obert, així, un nou front de competència fiscal entre comunitats. Així, per exemple, una persona soltera que guanyi 14.000 euros l'any en pagarà 882 a Catalunya, i, a Madrid, 782, cent menys, i un amb un sou brut de 300.000 euros, gairebé 130.000 a Catalunya i uns 122.000 a Madrid, 7.500 menys.

Què fer abans d'acabar l'any

També hi ha canvis en la lletra petita de l'impost. Així, per exemple, els assessors fiscals recomanen als que estan pensant de llogar un pis i guanyen menys de 24.000 euros que ho facin abans que acabi l'any, perquè, si no, ja no podran continuar beneficiant-se de l'actual deducció del 10% de l'import pagat.

Els que vulguin vendre un pis haurien de fer càlculs detallats, però en la majoria de casos també els convé més fer-ho abans de l'1 de gener.
En canvi, si es vol obrir un dipòsit, pot ser millor esperar-se al 2015 per fer un Pla d'Estalvi a Llarg Termini, perquè, si no es recupera el capital abans de cinc anys no tributarà pels rendiments obtinguts.

Els que tenen un pla de pensions els convé posar-hi més diners aquest any que el que ve, perquè es reduirà el màxim d'aportacions i, a més, com que l'any que ve baixa la tarifa de l'impost, el que aportin aquest any els reportarà un estalvi superior.

No obstant, per als jubilats serà més rendible rescatar un pla de pensions a partir de l'any que ve i, si es venen una segona residència, accions o fons d'inversions i els reinverteixen en una renda vitalícia tampoc tributaran pels guanys.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut