Barcelona

Publiquen "Amb ulls de nena", el diari personal d'una nena de 12 anys en plena Guerra Civil

L'editorial Ara Llibres acaba de publicar "Amb ulls de nena", un diari personal sobre les penúries de la Guerra Civil espanyola escrit per una nena de 12 anys que vivia a l'Eixample barceloní. Es tracta d'Encarnació Martorell, que, més de setanta anys després de començar-lo a escriure, l'ha presentat en societat. La primera pàgina del seu quadern data del 19 de juliol de 1936 i hi explica els bombardejos que va patir en directe i les seves conseqüències. El quadern, guardat en una caixa durant setanta anys, l'ha descobert l'estudiós Salvador Domènech mentre buscava informació per un llibre sobre els alumnes de la República.

Actualitzat

Martorell va viure la Guerra Civil espanyola des de casa seva, el número 458 del carrer de la Diputació de Barcelona. Segons ha explicat durant la presentació del llibre, només tenia 12 anys quan va començar a escriure el seu diari, però era conscient que el què estava vivint deixaria una clara empremta a la seva pell.

Sense tocar una coma, el llibre reflecteix el text tal com el va anar escrivint una nena que anava madurant i que anava veient i vivint les penes i misèries de la guerra, fins que, de cop, va deixar d'escriure'l. Martorell ha revelat que va aturar les seves cròniques arran de la mort del seu amic Pepe Bueno, de qui n'estava secretament enamorada, un cop que la va deixar molt tocada.

Martorell ha descrit aquell període com a "molt trist, amb moltes privacions, en què a una nena com jo no li tocava fer allò que li va tocar, com aconseguir menjar de la manera que l'aconseguíem".

Anar al contingut