Pequín

Pequín veu obscè el Nobel per a Liu mentre que la comunitat internacional en demana l'alliberament

El Premi Nobel de la Pau per a Liu Xiaobo no ha fet gens de gràcia a la Xina. El govern del país continua considerant l'activista com "un delinqüent", i ja ha fet saber que guardonar-lo va contra els principis del Nobel i ho qualifica d'"obscenitat". Pequín s'ha posat en marxa per contrarestar l'onada de suport cap a Liu i ja ha avisat Noruega que les seves relacions es veuran tocades per la decisió. Mentrestant, la comunitat internacional parla amb una sola veu en solidaritat a Liu, empresonat des del 2009. La majoria de governs occidentals ja han demanat la llibertat de l'activista. El Comitè del Nobel s'ha queixat de les pressions rebudes perquè no es guardonés Liu.

Actualitzat
La Xina ja ha fet sentir la seva protesta per la decisió del Comitè Nobel del Parlament noruec d'atorgar el Premi de la Pau a Liu Xiaobo. El ministeri d'Afers Estrangers del país ha assegurat que el guardó és "totalment contrari als principis del Nobel". La Xina ho qualifica d'obscenitat perquè Liu "és un criminal condemnat".

En un comunicat, les autoritats de Pequín tenen paraules dures contra la decisió del Comitè del Nobel: "En concedir el premi a aquesta persona, el Comitè del Nobel ha violat i blasfemat el guardó".

La reacció de Pequín va més enllà de les paraules i adverteix Noruega que les relacions bilaterals entre els dos països es veuran afectades per la designació i, de fet, no només han avisat que podrien empitjorar les relacions amb Noruega, sinó també amb el mateix Comitè del Nobel. El ministre d'Afers Estrangers xinès ja va advertir en aquest sentit el Parlament noruec en una visita recent a Oslo i, just unes hores després de fer-se pública la concessió del Nobel a Liu, la Xina ha cridat a consultes l'ambaixador noruec.

Tot i que la notícia del Nobel per a Liu ha donat la volta al món, els webs xinesos no en diuen res, ja que la censura impedeix parlar-ne i això fa que la notícia només se sàpiga en cercles reduïts de la dissidència. Els opositors ho volien celebrar i ja n'han experimentat les conseqüències. Una vintena de dissidents que s'havien reunit a diferents parts del país per celebrar la concesió del premi han estat detinguts per les autoritats xineses. Així ho ha comunicat l'advocat en drets humans Teng Biaio, que hores abans havia dit als mitjans que esperava que el Nobel per a Liu ajudi al desenvolupament democràtic del país.

A més d'impedir la difusió de la notícia i practicar detencions, les autoritats xineses podrien posar traves també a l'hora de recollir el premi, ja que sembla improbable que autoritzin la dona de Liu, en arrest domiciliari, a recollir el guardó. De moment, el que sí que ha fet la policia del règim és oferir-se per portar-la a la presó on es troba el seu marit perquè li doni la notícia, un gest que la dona interpreta com una maniobra per allunyar-la dels mitjans de comunicació que rodegen casa seva.

La comunitat internacional i el dalai-lama en demanen l'alliberament

La reacció de la comunitat internacional es troba als antípodes de la de la Xina. Diversos països i entitats han aplaudit el premi, i s'han solidaritzat amb la situació de Liu. Alemanya, França, els Estats Units i el dalai-lama ja han demanat a Pequín que alliberi l'activista i intel·lectual de la pena de presó que compleix des del 2009.

El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol s'ha sumat a la comunitat internacional. En un primer moment, Miguel Ángel Moratinos s'hauria oposat a fer qualsevol gest que pogués irritar Pequín, però finalment el seu departament va difondre una nota per dir que també reclamava la sortida de la presó de Xiaobo.

El dalai-lama, també guardonat amb el Nobel de la Pau l'any 1989, ha demanat no només l'alliberament de Liu, sinó també el d'altres presos de consciència. De la seva banda, el president dels Estats Units, Barack Obama, que va rebre el Nobel de la Pau l'any passat, ha insistit que d'altres el mereixien més que ells i ha recordat que, tot i la puixança econòmica que viu Pequín, considera que "les reformes polítiques encara no s'han fet i que els drets humans bàsics de cada home, dona i nen s'han de respectar".

A més, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha mostrat la seva satisfacció pel guardó, que també ha tingut una bona acollida per part del govern italià, de l'executiu taiwanès i de l'Alta Comissària dels Drets Humans de l'ONU, Navi Pillay.

El Comitè del Nobel denuncia pressions intenses

Les pressions de Pequín al Comitè del Nobel per evitar que Liu Xiaobo obtingués el guardó han estat constants. Ho ha revelat el president, Geir Lundestad, que ha reconegut que sempre reben pressions però que aquest cop han estat particularment intenses per part de la Xina.

Malgrat les amenaces d'un enrariment de les relacions amb Noruega i també amb el Comitè del Nobel, el secretari d'aquest comitè, Thorbjorn Jagland, ha dit que la seva missió no és vetllar per les relacions amb la Xina sinó ser fidels al testament del Nobel i que, per ells, era "impossible no donar-li el premi".

També el govern noruec ha respost a les pressions i les amenaces. El primer ministre del país, Jens Stoltenberg, ha felicitat Liu malgrat que això pugui perjudicar les seves relacions amb la Xina i el ministre d'Exteriors, Jonas Gahr Store, ha dit que no han de "demanar perdó pel treball del comitè".

Els advocats esperen més atenció als problemes de la Xina

Els advocats del dissident xinès Mo Shaoping i Pu Zhiqiang confien que el premi serveixi per alliberar Liu i per conscienciar sobre el problema dels drets humans a la Xina. La seva dona ha aprofitat l'ocasió per reclamar a la comunitat internacional que pressioni per a l'alliberament del seu marit, que encara no sap que ha rebut el Nobel de la Pau.

Amnistia Internacional (AI) confia que el Nobel serveixi per posar llum a la "violació dels drets humans a la Xina". AI també se suma a les peticions de llibertat per a Liu. Per la seva banda, Reporters sense Fronteres entén el premi com una esperança per a la llibertat d'expressió al país i al món.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut