Los Angeles

"Pa negre" desembarca a Los Angeles amb elogis, però amb un llarg camí fins als Oscars

La primera pel·lícula en català seleccionada per l'Acadèmia Espanyola per competir als Oscars, "Pa negre", ha desembarcat a l'altra banda de l'Atlàntic. La cinta, gran triomfadora dels premis Gaudí i dels Goya, s'ha vist per primera vegada als Estats Units en la jornada inaugural del Festival de Cinema Espanyol. "Pa negre" ha tingut una gran acollida amb elogis a la direcció i l'actuació entre les 600 persones que han assistit a l'estrena. El públic, però, apunta que és complicada d'entendre per a l'audiència americana i que això podria dificultar el seu camí cap a l'Oscar.

RedaccióActualitzat
"Amazing", "stunning" i "powerful" són els tres elogis que han plogut sobre "Black bread", el títol amb què ha desembarcat "Pa negre" al mercat americà. Traduïts serien "sorprenent", "impressionant" i "poderosa", tres bons auguris que donen la benvinguda a la cinta en el seu camí cap als Oscars.

Sis-centes persones han seguit la pel·lícula al Teatre Egipci de Los Angeles, al Hollywood Boulevard. Al final de la projecció s'ha pogut sentir un aplaudiment sostingut. Un cop fora de la sala, els espectadors han destacat l'actuació dels nens i la direcció del film.

Algunes persones del públic han alertat del que pot ser el principal problema de "Pa negre": la incomprensió del públic americà d'una història de posguerra molt europea.

Buscant fer-hi forat

"Pa negre"
segueix una carrera d'èxits: l'han vista ja més de tres milions d'espectadors i ha recaptat ja més del que va costar, 4 milions d'euros. A més, s'ha estrenat al Japó i a la Xina, i en quaranta cinemes francesos. Ara, però, el repte és ficar-se a la butxaca el públic nord-americà, que veurà la cinta amb el títol traduït: "Black bread".

És el primer pas promocional per a la cinta d'Agustí Villaronga en la cursa cap a la preuada estatueta. Per aconseguir-ho, els responsables de "Pa negre", amb la productora Isona Passola al capdavant, busquen un equip de relacions públiques que els ajudi a fer-ne una promoció adequada. Ara el film viatjarà fins a Miami, on també es projectarà. 

La cinta d'Agustí Villaronga, coproduïda per TV3, competirà amb produccions de tot el món, 63 més, per una nominació a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. Un dels contrincants més durs per a la producció catalana serà l'alemanya "Pina", el documental que Wim Wenders ha rodat en 3D sobre la coreògrafa Pina Bausch. La resposta, el 24 de gener del 2012, quan es coneixerà la llista definitiva de tots els candidats als Oscars.

L'adaptació de la novel·la d'Emili Teixidor, premi Lletra d'Or i premi Nacional de Literatura, està ambientada en la crua postguerra rural de Catalunya i explica la història de l'Andreu, un nen pertanyent al bàndol dels perdedors que descobreix al bosc els cadàvers d'un home i el seu fill. A partir d'aquest fet intentarà descobrir qui els va matar, mentre es desperta en ell una forta consciència moral que xoca amb el món dels adults, alimentat per les mentides.

Festival de Cinema Espanyol

És al mateix Los Angeles on "Pa negre" ha obert la dissetena edició d'aquest festival que el Ministeri de Cultura, a través de l'Institut de Cinematografia i Arts Audiovisuals, organitza conjuntament amb l'American Cinemateque.

Fins al 16 d'octubre, la mostra ofereix altres títols, com "Primos", de Daniel Sánchez Arévalo; "No tengas miedo", de Montxo Armendáriz; "Todo lo que tú quieras", de Achero Mañas; "Torrente 4", de Santiago Segura; "Héroes", de Pau Freixas; "Entre lobos", de Gerardo Olivares, i "Tres metros sobre el cielo", de Fernando González Molina.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut