La manifestació de Sao Paulo ha començat davant la catedral. (Foto: EFE)
La manifestació de Sao Paulo ha començat davant la catedral. (Foto: EFE)
Sao Paulo

Nova nit de protestes al Brasil, tot i el missatge conciliador de la presidenta, Dilma Rousseff

Uns 50.000 brasilers han tornat a sortir al carrer aquesta matinada a Sao Paulo en una altra manifestació que ha acabat amb un setge a l'Ajuntament. Les protestes a tot el país han fet que algunes ciutats s'hagin vist obligades a reduir el preu del transport públic, origen del descontentament. De moment, ja són onze les ciutats que l'han rebaixat. Aquest gest arriba després que la presidenta, Dilma Rousseff, va admetre que cal escoltar la gent.

RedaccióActualitzat
L'onada de protestes al Brasil es manté activa. Aquesta matinada, unes 50.000 persones s'han manifestat a Sao Paulo, la ciutat on es va originar el moviment. En les últimes hores, la presidenta, Dilma Rousseff, ha dit que dóna suport als manifestants i que escolta el seu missatge. La manifestació ha començat a la catedral i gradualment s'hi han anat afegint més "indignats", joves i no tan joves: "Vam lluitar contra una dictadura política i ara estem lluitant contra una dictadura del monopoli", ha dit un dels participants en aquesta nova acció de protesta.

Els brasilers continuen demanant la millora dels serveis públics, que s'acabi la corrupció i que s'abaixi el preu dels bitllets d'autobús. Un augment de set cèntims d'euro va ser el detonant de les protestes. Algunes ciutats --ja en són onze-- s'han vist forçades a anunciar que faran marxa enrere, però Sao Paulo encara no. L'alcalde, Fernando Haddad, s'ho està plantejant.

Tot i que majoritàriament ha estat pacífica, la marxa s'ha tornat a acabar amb aldarulls quan alguns manifestants han intentat assaltar la seu de l'Ajuntament i han cremat una unitat mòbil de televisió. La policia els ha dispersat amb gasos lacrimògens.

Els manifestants han organitzat més protestes per a aquest dimecres, amb la convocatòria, a través de les xarxes socials, de noves marxes arreu del país. Han rebut fins i tot el suport directe de la presidenta del país, Dilma Rousseff, que ha advertit, però, que la violència és inacceptable.

Mentrestant, el govern enviarà la Força Nacional, un cos d'elit de la policia, a cinc de les sis ciutats on es fa la Copa Confederacions de futbol. Aquest cos assumeix les funcions policials en situacions de conflictes socials excepcionals. Però el govern assegura que la mesura ja estava prevista abans dels aldarulls dels últims dies.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut