Johannesbug

Mor la Nobel Nadine Gordimer, consciència de la literatura sud-africana

L'escriptora va defensar amb fermesa l'abolició de l'"apartheid" al seu país

RedaccióActualitzat

L'escriptora sud-africana, guanyadora del Premi Nobel de Literatura l'any 1991, Nadine Gordimer, ha mort als 90 anys, segons ha informat la seva família. Gordimer, sud-africana d'origen jueu, va defensar amb fermesa l'abolició de l'"apartheid" al seu país. Gordimer ha mort la nit de diumenge a dilluns mentre dormia a casa seva, acompanyada pels seus dos fills.

Nascuda a Springs, una població minera a prop de Johanneburg, l'any 1923, en les seves obres va tractar els conflictes interètnics i el règim de segregació sud-africà, motiu pel qual el govern va arribar a prohibir tres dels seus llibres. "Algunes persones diuen que em van donar el premi no pel que he escrit, sinó per la meva política. Però jo sóc una escriptora, aquesta és la meva raó per continuar amb vida", va declarar després de rebre el Nobel. L'any 1991, quan va guanyar el Nobel a 67 anys, Gordimer va ser la primera dona en 25 anys que rebia el guardó.

De petita freqüentava sovint les biblioteques i va començar a escriure als nou anys. A 15, va publicar la seva primera novel·la en una revista local. Anys més tard, segons va explicar ella mateixa, es va adonar "que si hagués estat negra, probablement no hauria esdevingut escriptora perquè a les biblioteques on jo anava hi tenien prohibit entrar".

A partir de la detenció d'un amic seu l'any 1960, es va implicar en la lluita antiapartheid i va començar a militar al Congrés Nacional Africà, llavors prohibit. La seva defensa de la majoria negra va fer que l'escriptora fos una de les primeres persones amb qui Nelson Mandela va voler reunir-se després de convertir-se, l'any 1994, en el primer president negre de la història del país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut