Barcelona

Més de 6.000 persones visiten la Fundació Tàpies per homenatjar el pintor i escultor

Més de 6.000 persones han passat des de dimarts per la Fundació Antoni Tàpies en les jornades de portes obertes per acomiadar l'artista, mort dilluns als 88 anys. Només el primer dia, hi van anar gairebé 3.000 persones. La directora de la Fundació, Laurence Rassel, ha explicat que l'objectiu d'aquestes jornades és celebrar la vida i el llegat de Tàpies a la Fundació, que vol convertir-se en un "espai de trobada i recolliment per a la societat". Durant el cap de setmana, el museu es podrà visitar a un preu reduït de 3 euros. Tàpies ha estat incinerat aquest dimecres després d'una vetlla en la més estricta intimitat. Més endavant es farà un acte d'homenatge públic.

RedaccióActualitzat
La mort d'Antoni Tàpies ha provocat un sentit homenatge de la societat catalana i en particular dels artistes del país a la figura del qui ha estat un dels artistes més complets i més internacionals de Catalunya. Milers de persones de totes les edats han volgut firmar al llibre de condol per la mort de Tàpies i recordar-ne l'obra.

Tàpies va morir dilluns als 88 anys i ha estat acomiadat en una cerimònia íntima. L'adéu massiu l'han protagonitzat els milers de persones que han passat per la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona en les dues jornades de portes obertes, aquest dimarts i dimecres. A més a més, dissabte i diumenge la Fundació es podrà visitar amb una entrada reduïda de només 3 euros i amb una nova selecció de l'obra de Tàpies.

Un quadre per acomiadar-lo

La vídua del pintor ha volgut exposar un quadre de la seva col·lecció privada a la Fundació, per acomiadar Tàpies. "Terròs", pintat el 1984, és una obra "molt simbòlica" que conté un enigmàtic crani en un dels angles del llenç. El quadre ha ocupat el lloc central de la sala on hi ha el llibre de condol.

El president de la Fundació, Xavier Antich, ha recordat que Tàpies es comunicava amb la gent a través del seu art i que, per aquest motiu, li hauria agradat acomiadar-se a través d'aquest "Terròs": "ell defensava que l'important no és l'artista sinó el seu art, per això la família ha volgut situar l'obra al lloc que ocuparia el fèretre en una cerimònia funerària tradicional".

Un artista "universal"

La premsa europea va comparar dimarts Tàpies amb els artistes catalans més universals, com Miró i Dalí. Moltes personalitats del món de l'art han recordat l'artista com un mestre de l'art d'avantguarda, amb un estil propi i pioner en la utilització de tota mena de materials.

Arnau Puig, crític i fundador de la revista "Dau al Set" i únic supervivent d'aquell corrent que, amb Antoni Tàpies, va marcar l'art català contemporani, ha recordat la condició de català universal de l'artista. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Puig ha dit que gràcies a la seva "radical autenticitat" es va convertir en un català que, des de la seva terra, va crear un llenguatge que de mica en mica el món va anar entenent.

Antoni Tàpies va saber donar una dimensió espiritual a les coses aparentment més banals. Aquest és un dels seus grans valors, segons ha destacat també a "El matí de Catalunya Ràdio" la crítica d'art Victoria Combalía.

Tradició i innovació van convergir en l'obra d'Antoni Tàpies i d'aquesta manera es va convertir en un dels artistes mundials més importants de la segona meitat del segle XX.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut