Barceló en una imatge d'una entrevista a la revista "L'Avenç".
Barceló en una imatge d'una entrevista a la revista "L'Avenç".
Mallorca

Mor als 74 anys l'historiador mallorquí Miquel Barceló

L'historiador mallorquí Miquel Barceló ha mort als 74 anys a Portocolom, a Mallorca. El catedràtic de la UAB i expert medievalista era col·laborador de la revista "L'Avenç" des dels seus inicis.

Redacció / ACNActualitzat

L'historiador mallorquí Miquel Barceló ha mort als 74 anys a Portocolom, a Mallorca. El catedràtic de la UAB i expert medievalista era col·laborador de la revista "L'Avenç" des dels seus inicis, quan la dirigia l'ara conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

A través del seu compte de Twitter, el mateix Mascarell ha fet pública la notícia:


A través d'un escrit al seu web, "L'Avenç" també ha lamentat la mort de l'historiador.

A finals dels anys cinquanta Barceló es va traslladar a Barcelona per estudiar Filologia a la universitat. Volia ser escriptor, i d'aquella dèria en va sorgir el 1957 el llibre de poemes "Així sia: elegies irremeiables". A principi dels anys seixanta es va establir a Nova York, on va fer de professor a diverses universitats. L'any 1970 se li va declarar el càncer que al final ha estat causa de la mort, i va retornar a Barcelona, on es va integrar com a professor d'història medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Tal com explica "l'Avenç", Barceló va estudiar la societat andalusina i la seva destrucció a través de l'anomenada reconquesta cristiana, o que va qüestionar la noció de la irreversibilitat de la unitat espanyola, associada a la noció de reconquesta per la historiografia espanyola des de mitjans segle XIX.

Va reflexionar també sobre l'extermini de societats no europees, en articles a "L'Avenç", a "L'Espill" i a "Faventia". En els últims anys havia publicat un recull dels seus articles periodístics i dos llibres de narrativa breu, "El terme de Manacor" i "Trenc d'alba", amb un rerefons biogràfic.

Anar al contingut