La placa de la porta de la residència de Cornelius Gurlitt, on es van trobar les obres d'art espoliades pels nazis.
La placa de la porta de la residència de Cornelius Gurlitt, on es van trobar les obres d'art espoliades pels nazis.
Munic

Mor Cornelius Gurlitt, el col·leccionista d'art que tenia obres de Picasso o Matisse espoliades pels nazis

L'any 2012 es van trobar més de 1.200 obres d'art durant un registre al seu habitatge de Munic

RedaccióActualitzat

El col·leccionista alemany Cornelius Gurlitt ha mort aquest dimarts als 81 anys a Munic, poques setmanes després d'haver arribat a un acord amb les autoritats alemanyes i bavareses per a inspeccionar les seves obres i restituir als seus legítims propietaris aquelles que es demostri que van ser robades.

El cas de Gurlitt es va conèixer el setembre de 2010 quan, durant un control rutinari en un tren que anava de Munic a Zuric, agents duaners van trobar una gran quantitat de diners en poder del col·leccionista. Davant les sospites d'un possible delicte fiscal, la investigació va fer que dos anys després, en un registre a l'habitatge de Gurlitt a la capital bavaresa, es trobessin 1.280 obres d'art.

Gurlitt, que havia viscut durant tota la seva vida gairebé en anonimat entre Munic i Salzburg, tenia en possessió obres de Picasso, Chagall o Matisse, d'algunes de les quals fins i tot es desconeixia l'existència. Era fill del marxant d'art Hildebrandt Gurlitt, un dels pocs que van tenir autorització del règim nazi per negociar amb obres de l'anomenat "art degenerat" que havien estat retirades dels museus alemanys. Tot i que durant un temps la troballa es va mantenir en secret, a finals de 2013 es va fer pública.

Anar al contingut