Barcelona

Montilla contraposa l'obra de govern i els emprenedors al pessimisme econòmic

El president de la Generalitat ha fet una crida a l'optimisme enmig de la crisi econòmica en la sessió d'obertura del Debat de Política General, que ha començat aquest dimarts al Parlament. José Montilla ha enumerat els "èxits" de l'últim any de govern, entre els quals ha citat el desplegament dels Mossos d'Esquadra per tot Catalunya, la dessalinitzadora del Prat, el túnel de Bracons, la Ciutat de la Justícia, el canal Segarra-Garrigues o la T1. I ha considerat que aquests projectes públics, sumats a l'impuls de la iniciativa privada, desmenteixen el discurs pessimista al voltant de l'economia. Segons el president, la mateixa societat catalana tomba les crítiques de l'oposició respecte de la falta d'iniciatives per reflotar l'economia.

Actualitzat
El president ha admès que la situació econòmica actual no és la millor, però ha defensat un equilibri entre l'optimisme excessiu i el pessimisme, "que pot ser una arma interessada per al discurs d'alguns, però és inapropiat per a un govern responsable". José Montilla ha reconegut que la crisi hi és, però ha argumentat que "no es pot confondre amb una actitud de passivitat ni amb l'acceptació d'un discurs pessimista sobre les perspectives de futur".

El president de la Generalitat ha carregat contra "els líders del desànim" que "no avancen ni lideren, sinó que fan recular el país". I ha enumerat els principals projectes del govern que "són realitat que confirmen que Catalunya va cap endavant i ho aconsegueix. Són la confirmació que l'acció de govern es concreta i que l'Estatut es desplega".

No acceptarà "passos enrere" amb l'Estatut

Un altre dels eixos del discurs del president ha estat el futur de l'Estatut, pendent encara de la sentència que ha d'emetre el Tribunal Constitucional. Montilla ha advertit que no acceptarà "passos enrere amb resignació ni tampoc renúncies" i que no pensa "tornar a negociar el que tant ens va costar obtenir".

"No desfarem camins que volem convertir en grans avingudes per a la majoria del país, no ens pararem i, encara menys, farem marxa enrere", ha subratllat. El president ha promès fermesa per defensar l'Estatut i "lleialtat institucional" per "fer prevaler el pacte polític".

Aquests arguments econòmics i sobre l'autogovern no han convençut, però, l'oposició, que ha denunciat que el discurs ha tingut "més paraules que fets".

Estructura del debat

El debat, que podeu seguir "Minut a minut" en aquest portal, ha arrencat amb la intervenció del president. La sessió es reprendrà aquest dimecres al matí, quan parlaran els representants dels sis grups parlamentaris, de major a menor. I dijous es debatran i es votaran les propostes de resolució.

Aquest debat serà, previsiblement, l'últim de la legislatura, perquè a la tardor del 2010 tornarà a haver-hi eleccions al Parlament.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut