Washington

Aldarulls i saquejos per l'exculpació del policia que va matar un jove negre desarmat a Ferguson

La ciutat s'ha aixecat amb vehicles cremats i nombroses destrosses. A d'altres ciutats dels Estats Units s'han repetit les protestes contra la decisió del jurat

Actualitzat

El jurat que havia de decidir si es presentarien càrrecs en contra del policia que va matar el jove negre de 18 anys Michael Brown a la localitat nord-americana de Ferguson, a l'estat de Missouri, ha anunciat que "no s'han trobat motius" per processar l'agent Darren Wilson.

Després d'escoltar la versió d'una seixantena de testimonis i del mateix Wilson, el jurat ha considerat que no existeix "causa provable" per imputar-lo. Els càrrecs a què podria haver de fer front l'agent anaven des dels quatre anys de presó per homicidi involuntari, fins a la cadena perpètua o la pena de mort per assassinat en primer grau.

En el mateix moment en què s'ha conegut la decisió han començat les protestes i la indignació ha desembocat en nous aldarulls, saquejos, vehicles cremats i enfrontaments amb les forces de seguretat. A banda de Missouri, les protestes s'han estès a Washington, Nova York, Seattle, Chicago i Los Angeles.

Els familiars de Michael Brown, malgrat estar "profundament decebuts" per la decisió judicial, van dir en un comunicat que "respondre a la violència amb la violència no és la resposta".

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet una crida a la calma. "Necessitem que acceptin la decisió del jurat". "Hem fet grans progressos en qüestió de relacions racials en les últimes dècades. Jo mateix n'he estat testimoni. Negar-ho seria com negar la capacitat dels Estats Units per canviar", ha declarat en un intent de contenir la indignació de la comunitat afroamericana.

"Sense justícia no hi ha pau", cridaven els manifestants. Els aldarulls han provocat més de 80 detinguts a Saint Louis i Ferguson, la majoria per saquejos, robatoris i violació de domicilis. Una dotzena d'edificis han estat cremats. El cap de la policia local, Jon Belmar, considera que aquests disturbis han estat pitjors que els que es van registrar a l'agost passat, després de la mort de Brown.

Aquests són els incidents més greus de caire racial als Estats Units des de l'apallissament de Rodney King l'any 1991 a mans de la policia de Los Angeles. El fiscal ha explicat la decisió del jurat, de majoria blanca, de no imputar el policia, que s'ha justificat per falta de proves.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut