Gdansk

Merkel: "Alemanya va obrir el 1939 el capítol més tràgic de la història europea"

Polònia ha commemorat el setantè aniversari de la Segona Guerra Mundial, amb un acte d'homenatge a les víctimes que s'ha fet a Gdansk, la primera ciutat que va rebre els projectils nazis. A l'acte hi han participat 22 caps de govern, entre ells, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre rus, Vladímir Putin. Merkel ha entonat un "mea culpa" dient que Alemanya va obrir el 1939 el capítol més tràgic de la història d'Europa i ha dit que venia a inclinar-se davant dels 60 milions de víctimes que va provocar la Segona Guerra Mundial. Vladímir Putin ha qualificat de "moralment inacceptables" tots els pactes que els països europeus van subscriure amb el règim nazi, començant pel pacte Molotov-Ribbentrop.

Actualitzat
La invasió alemanya de Polònia fa 70 anys, l'1 de setembre del 1939, va obrir "el capítol més tràgic" de la història europea que va portar "anys d'injustícia, humiliació i destrucció" a Polònia i Europa, ha dit la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Gdansk, on fa 70 anys va començar la Segona Guerra Mundial.

Després de recordar els 60 milions de morts a Europa com a conseqüència d'aquesta guerra, Merkel ha abordat també l'espinós tema de les deportacions forçoses dels ciutadans alemanys de la nova Polònia a l'Alemanya dividida després de la guerra. Ha subratllat en aquest sentit que, a l'hora de recordar els alemanys que van perdre la seva pàtria i llar com a conseqüència de les deportacions, "ho fem sense intentar reescriure de cap manera l'eterna responsabilitat històrica d'Alemanya. Això no tornarà a passar mai més".

La cancellera alemanya ha declarat que el camí d'Europa cap a la llibertat no es va completar fins a la caiguda del teló d'acer i ha destacat el paper decisiu del sindicat polonès Solidarnosc a l'hora de superar la divisió europea, així com els mèrits d'hongaresos i els aleshores encara txecoslovacs. Ha comentat que ha format part de la responsabilitat d'Alemanya acompanyar els estats del centre i de l'est d'Europa pel camí cap a la integració de l'OTAN i la Unió Europea.

Polònia alerta del risc de falsejar la història

En la cerimònia, a la que han assistit 22 líders europeus, el president polonès, Lech Kaczynski, i el primer ministre del país, Donald Tusk, han alertat del risc de falsejar la història i han reclamat que Rússia reconegui la seva responsabilitat en un conflicte que va fer 62 milions de morts.

En la seva intervenció, el president de Polònia, Lech Kaczynski, s'ha referit a la repressió soviètica i a la massacri de Katyn, on més de 20.000 oficials i membres de l'elite polonesa van ser assassinats per ordre de Stalin. "Comparar Katyn amb la mort de presos soviètics no és el camí cap a la reconciliació", ha assenyalat Kaczynski, que hores abans havia sorprès equiparant els esdeveniments de Katyn amb l'holocaust, cosa que va merèixer crítiques dels mitjans de comunicació polonesos perquè consideraven desproporcionada la comparació.

Putin qualifica d'immoral el pacte Molotov-Ribbentrop

Responent a les paraules dels líders polonesos, el primer ministre rus, Vladímir Putin, ha qualificat d'immoral el pacte Molotov-Ribbentrop de 1939, que va comportar el repartiment de Polònia entre la Unió Soviètica i l'Alemanya nazi. Però, ha eludit demanar perdó pels crims comesos. Putin també ha reiterat el seu desig que Rússia participi en la construcció del nou món i ha recordat que el seu país ha sabut reconèixer els errors del passat.

Al marge de la commemoració, els primers ministres de Polònia i Rússia han insistit en la necessitat de resoldre els problemes que encara hi ha en la interpretació de la història comuna dels dos països, per "caminar junts cap a la veritat" i aconseguir unes relacions "basades en el pragmatisme".

Al matí, el president polonès, Lech Kaczynski, i el primer ministre del país, Donald Tusk, han reclamat que Rússia reconegui la seva responsabilitat en el conflicte. Una responsabilitat que Vladímir Putin va assumir després que diversos programes de la televisió russa van responsabilitzar els polonesos de la guerra per haver firmat un suposat pacte secret amb els nazis. Aquestes informacions van indignar Polònia, que va acusar Moscou de falsificar la història.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut