José María Mena, aquest dilluns, en la seva compareixença en la comissió parlamentària del frau.
José María Mena, aquest dilluns, en la seva compareixença en la comissió parlamentària del frau.
Barcelona

José María Mena afirma que Jordi Pujol va buidar fons patrimonials de Banca Catalana

L'exfiscal del "cas Banca Catalana" ha comparegut en la comissió del frau del Parlament per explicar la querella que va presentar contra Pujol en els anys 80

RedaccióActualitzat

L'exfiscal del "cas Banca Catalana" José María Mena ha afirmat que la Fiscalia tenia en la dècada dels anys 80 proves suficients per mantenir que l'expresident Jordi Pujol va ser un dels vint-i-dos imputats que va buidar fons patrimonials de l'entitat, encara que l'Audiència de Barcelona va sobreseure l'assumpte el març del 1990. L'exfiscal ha comparegut aquest matí en la comissió del frau del Parlament per donar detalls de la querella que va presentar contra Pujol pel "cas Banca Catalana".

En la seva declaració a la cambra catalana, Mena ha subratllat que la Fiscalia havia reunit prou proves per demostrar que els consellers, i entre ells Jordi Pujol, van procedir a "un buidatge patrimonial de manera dolosa", fet que va provocar "una situació desastrosa" per a Banca Catalana. "Va haver-hi distracció dels diners, però no hi havia precisió de si havien anat a parar a la butxaca dels querellats", ha matisat, encara que sí que hi havia prou indicis per dir que "es van pagar recursos de manera irregular procedents de la 'caixa B', que hi va haver una cancel·lació precipitada de dipòsits, una alienació d'accions, complements de sou injustificats, i absència de veracitat de la documentació oficial". 

L'exfiscal Mena ha explicat que, quan es va fer càrrec de la investigació del "cas Banca Catalana", va tenir durant molts anys "un assetjament i una situació molt incòmoda", i que això va fer que intentés desfer-se de tots els records relacionats amb aquesta etapa de la seva vida. L'exfiscal ha dit: "La querella va ser percebuda com un atac a Catalunya, per la qual cosa és raonable que des de Catalunya es reaccionés contra els fiscals pensant que érem uns enemics del poble català, i van haver de transcórrer bastants anys fins que molta gent comencés a veure que en realitat havíem estat uns lleials servidors del poble de Catalunya". 

Quan li han preguntat si creia que els fiscals i els magistrats tenien o tenen pressions polítiques, Mena ha assenyalat que, si n'hi hagués, els pressionats sempre estan en condicions de rebutjar-les i manthttps://www.ccma.cat/324/ERC-i-CiU-tornen-a-evitar-que-Mas-comparegui-a-la-comissio-sobre-corrupcio/noticia/2621861/enir els seus criteris. "Hi ha més rendició incondicional, covardia i falta d'ètica que no pas influències i pressions", ha afegit. També ha dit que no té prou informació per pronunciar-se sobre si una part de la fortuna de la família Pujol procedeix de fons de Banca Catalana.

Poc abans de la compareixença de José María Mena, ERC i CiU han tornat a evitar que el president de la Generalitat, Artur Mas, comparegui a la comissio. És la segona vegada que es rebutja aquesta petició. En canvi, s'ha aprovat que la filla de l'expresident Pujol Mireia Pujol comparegui després d'haver estat imputada.

Anar al contingut