Barcelona

Mascarell accepta l'oferta de Mas i serà el conseller de Cultura

El socialista Ferran Mascarell serà conseller de Cultura del govern d'Artur Mas. La notícia s'ha conegut poc abans que Mas prengués possessió del càrrec aquest dilluns al migdia. Després que el dia de Nadal es va publicar que el president l'hauria temptejat, el polític socialista, que ja va ser conseller de Cultura en l'època de Pasqual Maragall, finalment ha acceptat l'oferta. El PSC ha dit en un comunicat que és "una decisió personal" i fonts del partit han indicat a l'ACN que Mascarell ha promès a Montilla deixar la militància.

Actualitzat
Després del parèntesi que s'ha imposat durant Nadal i Sant Esteve, i després de prendre possessió com a president de la Generalitat, Artur Mas ha acabat de decidir la composició del nou govern,.

Una de les incògnites per descobrir era saber si el socialista Ferran Mascarell tornaria a la Conselleria de Cultura, que ja va dirigir durant l'últim govern de Maragall. Arran de la difusió d'una fotografia al diari "El País", es va saber que Mas l'havia temptejat en aquest sentit.

Aquests últims mesos s'havia parlat de Mascarell com a possible candidat a l'alcaldia de Barcelona en substitució de Jordi Hereu, tot i el seu distanciament amb la línia oficial del PSC i d'haver participat en alguns dels actes de la Casa Gran del Catalanisme al costat d'Artur Mas. Ara, però, Mascarell ha acceptat l'oferta de Mas. Una incorporació amb què Mas vol donar un cop d'efecte i avalar que el seu el govern "serà un executiu dels millors", fossin o no de Convergència i Unió.

El PSC atribueix "al caràcter personal" la decisió de Mascarell

El PSC s'ha desmarcat de la decisió de Mascarell per assumir el Departament de Cultura i, en aquest sentit, han assegurat que es tracta d'una decisió de "caràcter personal". En un comunicat, manifesten: "Volem subratllar el caràcter personal d'una decisió que implica sumar-se en un projecte polític ben diferent del nostre". El partit ha explicat també que davant de la disjuntiva govern-oposició, el nou conseller "ha optat pel govern", mentre que el PSC desenvoluparà, "sense" ell, l'oposició i l'alternativa "que ens han encomanat els ciutadans i ciutadanes de Catalunya".

Fonts socialistes consultades per l'ACN han indicat que Mascarell va assegurar a Montilla que deixarà la militància del PSC, una qüestió que van comentar en una conversa després que Mas va fer l'oferiment. Els socialistes esperen que Mascarell expliqui la decisió al partit.

Mascarell, en una entrevista al programa "El cafè de la Republica" de Catalunya Ràdio, ha assegurat que des del PSC i des de CiU no el poden veure com un enemic i que, de fet, considera que la paraula "adversari" s'hauria d'endolcir en la política catalana.

Les cares del nou govern

La composició del nou govern, més enllà de la incorporació de Ferran Mascarell, s'ha acabat de tancar aquest dilluns a la tarda amb la confirmació de tres independents més. El president de la Unió Catalana d'Hospitals, Boi Ruiz, de 56 anys, serà finalment el conseller de Salut. La consellera de Justícia del nou govern que presidirà Artur Mas serà l'advocada Pilar Fernández Bozal. Francesc Xavier Mena, actualment catedràtic d'economia d'ESADE, serà el nou conseller de la macroàrea d'Empresa i Ocupació.

Alguns dels noms que formaran el pròxim govern de Catalunya havien començat a transcendir dies enrere. El número 2 de Convergència i un dels col·laboradors més experimentats de Mas, Felip Puig, assumirà la cartera d'Interior. El professor d'Economia i exconseller d'Universitats en l'últim govern Pujol, Andreu Mas-Colell, serà conseller d'Economia i Finances. La diputada d'Unió Joana Ortega tindrà la Conselleria de Governació.

La segona conselleria en mans d'Unió serà la d'Agricultura, que tindrà com a titular Josep Maria Pelegrí. La convergent Irene Rigau assumirà el Departament d'Educació. Una cara nova serà la de l'encara alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, que es farà càrrec de Política Territorial, i Josep Lluís Cleries assumirà les responsabilitats de Benestar i Família.

A banda, també s'ha conegut que al nucli dur d'aquest govern hi haurà Francesc Homs, com a secretari de Presidència, i Germà Gordó, que ocuparà el càrrec de secretari del govern.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut