Barcelona

Mas diu que el 2014 "s'ha començat clarament a superar la crisi"

El president diu que ha complert el 67% dels acords de govern

Marta CarnicéActualitzat

Just quan s'està a l'equador de la legislatura, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet balanç de l'obra del govern del 2014. Un any, ha dit, "en què s'ha començat clarament a superar la crisi, s'ha creat feina per primer cop, ens hem internacionalitzat encara més, hem millorat rendiments educatius, hem prioritzat programes per a gent més sensible, estem a dalt de tot en rànquings de transparència i hem posat urnes perquè la gent hagi pogut votar per la llibertat del país". "Aquest és un balanç d'una realitat tangible", ha afegit.

El president ha assegurat que el govern ha complert el 67% de tots els acords que figuren en el pacte de governabilitat firmat amb Esquerra Republicana el 2012. En aquest sentit assegura que "ha complert amb escreix" l'acord de govern al 50% de la legislatura i ha posat d'exemple la consulta. De l'altre 33%, ha afirmat, el 22% està en procés de compliment. Respecte a l'11% que no s'han començat, però, ha justificat, "ja es va dir que s'iniciarien en la segona part legislatura si fos normal".

Mas ha citat exemples d'acords a què el govern ha arribat amb entitats com patronals o sindicats per etzibar a Esquerra: "Si hi ha cultura d'acord s'avança més i millor". I ha insistit que no sempre hi ha acord però les crítiques se superen i "cal prioritzar la cultura de l'acord si volen fer feina i bona feina".

"El paisatge comença a ser una mica millor per al conjunt del país"

El president ha fet en el seu balanç un dilatat repàs del que han fet les conselleries. Pel que fa a la reactivació econòmica i la creació de treball, el cap de l'executiu ha assegurat que "estem en un canvi de rasant". Tot i admetre que "hem passat etapes molt complicades que no s'han superat del tot" i que encara hi ha molts col·lectius que no ho noten, ha afirmat: "El paisatge comença a ser una mica millor per al conjunt del país". En aquesta línia, ha recordat que Catalunya acumula 18 mesos consecutius de caigudes interanuals de l'atur. Una caiguda "bastant més pronunciada a Catalunya que al conjunt l'estat espanyol". També ha manifestat que l'economia catalana és més dinàmica que l'espanyola i que el 2014 Catalunya tancava amb un 3% més d'afiliats a la Seguretat Social entre assalariats i autònoms.

Mas ha posat d'altres exemples com que entre gener i octubre les exportacions han crescut un 2,2% fixant un nou màxim històric o que la taxa d'abandonament escolar prematur s'ha reduït del 28,9 al 24,7% mentre que la taxa d'èxit escolar ha pujat del 81 al 86%.

"Mai en cap altre govern s'havia destinat tanta proporció de recursos a l'àmbit social"

El president ha afirmat, sobre polítiques socials, que el govern compta amb un 20% de diners menys però que, lluny del que se'l critica, la proporció que destina a despesa social és més gran que mai. "Mai en cap altre govern s'havia destinat tanta proporció de recursos a l'àmbit social". Així, ha dit que si hi ha menys diners no és "per una qüestió de programa o de sensibilitats". I ho ha volgut demostrar amb dades: el 71,2% ara, mentre que fa quatre anys s'hi destinava un 67,8%. Entre les mesures que ha destacat en aquest àmbit, les 172 accions en la lluita contra la pobresa, amb especial èmfasi en la infància, amb accions amb seguiment continu, o les 66.000 beques menjadors amb més dotació de recursos i que cobreixen el 100% del cost en molts casos.

Mas, que ha recordat que encapçalen els rànquings de transparència elaborats pels organismes competents, ha destacat, finalment, que s'han simplificat 378 tràmits administratius i se n'han eliminat 78.

Davant de tot plegat, Mas ha assegurat que "tocant de peus a terra, amb l'acció de govern i amb acords amb altra gent, s'està començant a superar una de les etapes més difícils que ha viscut la història d'aquest país".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut