El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu
El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu
Barcelona

Mas assegura que "no hi ha química personal" amb Zapatero i es mostra favorable a votar en les consultes independentistes

"No hi ha passió ni sentiment ni química personal." Així de contundent s'ha mostrat el president català, Artur Mas, en una entrevista publicada al diari "Avui". Segons Mas, la relació entre tots dos presidents "es mesura per la defensa dels interessos" i respon a la "correcció institucional".

Actualitzat
El president de la Generalitat ha parlat sobre la relació que manté amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en una entrevista concedida al diari "Avui".

En aquest sentit, Mas ha explicat que la seva relació amb Zapatero és cordial però que no passa d'aquests termes, i per això ha admès que espera que després de les pròximes eleccions generals la seva proposta de pacte fiscal per a Catalunya pugui ser negociada amb un altre president que no sigui el socialista, que rebutja el concert econòmica per a Catalunya.

Una relació complicada

Pel que fa a la polèmica que va generar la suposada promesa de Zapatero de respectar la llista més votada a Catalunya després del pacte sobre l'Estatut, Mas ha remarcat que "és evident que Zapatero va faltar a la seva paraula", tot i que ha matisat que "mai es va pactar cap presidència, sinó unes regles de joc: a qui guanyés no se li faria un govern a la contra", una promesa que el president espanyol no va complir.

D'altra banda, el president català ha assegurat que a partir d'ara Catalunya ha de mirar més pels seus propis interessos, i ha remarcat que "haurem de fer el nostre camí sense pensar tant en la política espanyola".

Les consultes sobiranistes

Pel que fa a les consultes sobre la independència, el president Mas s'ha mostrat favorable a participar-hi, i ha afegit que "el més probable és que vagi a votar" el pròxim 10 d'abril a la que celebra Barcelona, però que encara s'ho ha d'acabar de pensar.

En aquest sentit, ha assegurat que "el meu dilema és si he d'exercir com a ciutadà o com a president de la Generalitat", perquè "com a president de la Generalitat no hauria d'anar a votar perquè represento tot un país i, per tant, la meva posició hauria de ser neutre".

Amb tot, el líder convergent ha remarcat que en el cas que decideixi exercir el seu dret a vot no tem cap tipus de reacció per part dels dirigents polítics espanyols, tot i que ha puntualitzat que "he de procurar que no hi hagi gent que pugui dir que Mas com a president ha fet quelcom que no li correspon". Per això, ha volgut deixar clar que "tinc ganes de votar però he de trobar la manera que s'entengui que qui està votant és un ciutadà com qualsevol altre".

Finalment, Mas ha parlat sobre la possibilitat que el Parlament català debati pròximament sobre la independència, i ha apuntat que "no em fa cap por mentre jurídicament aguanti el debat", perquè "si altres vegades no s'ha debatut és perquè les iniciatives presentades no s'aguantaven".
Anar al contingut