Barcelona

Mas anunciarà demà la seva decisió sobre si avança o no les eleccions

El president de la Generalitat comunicarà "decisions definitives" amb l'objectiu de "continuar el procés polític de Catalunya i que, a més, surti bé, però reconeix que hi ha "brega" amb Esquerra

Victòria MiróActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà demà dijous per anunciar "decisions definitives" sobre si convoca eleccions avançades o no. Ho ha anunciat a l'inici de la roda de premsa on ha fet balanç de l'any, però que si ha aixecat molta expectativa ha estat justament per saber si finalment hi haurà acord amb Esquerra per avançar els comicis. Mas ha dit només començar que "no volia fugir d'estudi" i que ho comunicarà dijous "perquè hi estem molt a prop".

"Probablement dijous tornaré a comparèixer i serà el dia de comunicar-vos les decisions definitives sobre com continua el procés polític de Catalunya. D'aquí a dijous encara vull tenir alguna conversa més perquè quan anunciï les decisions estiguin ben fonamentades i tingui ple coneixement de causa".

"El meu compromís és que no afluixem", ha assegurat Mas, que ha afegit que quan hagi exhaurit aquests dos dies de converses avançarà quina direcció prendrà per "continuar el procés" i que "surti bé".

"Dijous el que comunicaré gairebé segur seran decisions que tindran un objectiu fonamental, que és continuar el procés polític de Catalunya i que, a més a més, surti bé".

Davant les reiterades preguntes dels periodistes, Mas ha tancat aquest capítol demanant esgotar aquest termini per fer "els últims intents" i "fonamentar bé" aquests nous passos "perquè les decisions siguin les millors possibles i minimitzem els errors".

El balanç del 2014 sobre el procés

"L'any 2014, des del punt de vista de la transició nacional, ha estat un gran any i un any grandíssim", ha analitzat el president, que ha volgut destacar el compromís del govern en el camí recorregut fins ara. En aquest sentit, ha subratllat en primer lloc que "el 9 de novembre, contra tot pronòstic, es va votar", i posteriorment s'ha recordat de les querelles impulsades per l'Estat per destacar que, malgrat això, el procés continua i "seguirem treballant en les estructures d'Estat mentre duri la legislatura".

Les vicissituds de la relació amb Esquerra

Si el balanç del 2014 ha estat netament positiu per al procés, no és tan clar que ho hagi estat per a la relació de Mas i Junqueras. El president ha fet una radiografia de l'evolució de la relació amb ERC, i ha quedat clar que hi ha un abans i un després de l'octubre del 2014, quan el govern acata la prohibició de tirar endavant la consulta tal com estava prevista i obre el camí alternatiu del procés participatiu. "Objectivament, fins al mes d'octubre, la relació d'aquest acord amb ERC podia tenir un bon balanç", ha dit Mas, que ha considerat que són "gairebé dos anys" de "relació positiva", encara que no ha amagat que això "no vol dir que tot funcionés bé". Per a Mas, el 9-N era la prova de foc de la implicació del govern i es va superar amb èxit. Per això no entén la reacció dels republicans. "Si el 9-N va sortir bé, quin motiu hi ha ara per canviar aquest balanç que abans era positiu?", s'ha demanat Mas emfàticament.

A partir d'aquí, Mas ha reconegut que al desembre es van reprendre "de forma més tímida" les converses i així fins al moment actual, que ha qualificat de'"punt d'impàs". Sobre l'esquerda oberta, el president de la Generalitat ha lamentat que "el soroll mediàtic malmet coses, sobretot les que són molt delicades" i també ha reconegut que els favorables al procés "ho tenen més difícil" que els que s'hi oposen.

"De brega l'octubre n'hi va haver, i es va superar. I ara n'hi ha, i s'ha de superar", ha conclòs.

Picabaralla entre els perfils oficials d'ERC i CiU

Precisament aquest matí, després de dies de retrets a través dels mitjans de comunicació, Convergència i Unió i Esquerra han fet arribar els seus missatges, ara a través de les xarxes socials.

Primer, la federació nacionalista ha fet aquesta piulada, en què reclama a Esquerra Republicana que torni a la cultura de l'acord per poder donar d'aquí pocs dies una resposta.

I el partit republicà només ha trigat 45 minuts a respondre que ja han acceptat la proposta feta pel president Mas i que només cal concretar-la amb la convocatòria d'eleccions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut