Barcelona

Mas, a Junqueras: "El que farà avançar o no les eleccions no són els pressupostos"

El president de la Generalitat afegeix que "les eleccions poden ser abans de les municipals si es fan en termes de referèndum"

Actualitzat

Mas i Junqueras han tornat a exposar els seus arguments respecte a la conveniència d'anunciar un avançament electoral. En la sessió de control al govern prèvia al debat sobre els pressupostos, Mas ha reiterat que l'aprovament o no dels comptes per al 2015 no serà un factor determinant per a l'avançament electoral i que només les convocarà si serveixen per fer un referèndum.

"Del pressupost no en depenen les eleccions anticipades. Crec que ens equivoquem si anem en aquesta línia", ha reiterat Mas a Junqueras.

El cap de l'oposició ha insistit a Mas que aprovar novament uns pressupostos autonòmics "allarga l'agonia" i l'hi ha pregat "fem-ho bé", abans de demanar-li que convoqui eleccions abans de final d'any per poder votar al febrer.

Tot plegat abans que el ple del Parlament abordés el debat dels pressupostos per a l'any que ve. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, els detalla davant la cambra i a continuació intervindran els grups que hi han presentat esmenes a la totalitat.

El PSC, el Partit Popular, Iniciativa Verds-Esquerra Unida, Ciutadans i la CUP argumentaran que aquests no són els comptes que necessita el país i que s'equivoquen les prioritats.

Però els vots d'Esquerra Republicana i Convergència i Unió tombaran les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició. Per tant, Esquerra farà costat al govern perquè els comptes del 2015 superin el primer escull, però es reserven l'opció de tombar-los en el debat de les esmenes als departaments, que es farà a mitjans de gener. Ho supediten al fet que el president de la Generalitat anunciï un avançament de les eleccions. I Artur Mas no té previst decidir-ho abans de les festes de Nadal, segons va explicar dimarts al vespre.

Els números del 2015 continuaran a debat en comissió i serà el 19 de gener quan es farà la votació de les partides de cada departament. Això allargarà durant un mes el termini de negociació entre Artur Mas i Oriol Junqueras per abordar la convocatòria d'eleccions plebiscitàries.

Els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve situen les despeses en prop de 22.500 milions d'euros. Inclouen la recuperació de la paga que els treballadors públics han perdut des de 2012 i la jornada i la retribució completa per al personal interí. Les partides socials concentren més del 70% dels recursos.

El Departament d'Economia calcula que els ingressos no arribaran als 20.000 milions d'euros, comptant amb un dèficit equivalent al 0,7% del PIB. Per tant, falten uns 2.500 milions per cobrir despeses, que la Generalitat vol aconseguir a través de deutes històrics de l'Estat, com els 760 milions de l'Addicional Tercera de l'Estatut pendents des del 2011, i a partir d'altres ingressos com la compensació per l'impost sobre dipòsits bancaris que no s'ha pogut aplicar com estava previst a causa de la regulació espanyola.

Els comptes preveuen que la recuperació es farà més sòlida -l'economia creixerà un 2,2%- i la taxa d'atur se situarà per sota del 18%.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut