Barcelona

Mas considera que "el més greu de la sentència del TC és que s'hagi produït"

El president de la Generalitat considera que "el més greu de la sentència del TC és que s'hagi produït" i es referma que continuaran el seu camí i el 8 d'abril defensaran al Congrés la transferència de la competència per convocar la consulta.

Victòria MiróActualitzat

Mas manté el rumb fix cap al 9-N. El govern no variarà el rumb cap a la convocatòria d'una consulta després de la sentència unànime del TC que ha tombat la Declaració de Sobirania del Parlament. Així ho ha fet saber el president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament l'endemà que l'alt tribunal rebutgés la declaració política en què es reconeixia Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà. Mas ha explicat als diferents grups polítics que li han demanat una valoració de la decisió -ICV-EUiA, PP, PSC, ERC i CiU- que el govern continuarà el seu camí i el pròxim 8 d'abril acudiran al Congrés per demanar la transferència de la competència per convocar la consulta.

"A cada escull, una solució"

Mas li ha dit a Navarro que estaran "molt atents" i "miraran amb lupa" el que voti cada diputat i diputada el 8 d'abril perquè "el que voti cadascú té especial importància". Ara bé, el president de la Generalitat ha deixat clar que "a cada escull que trobem en el camí hi trobarem una solució" per "esquivar-lo i sorbepassar-lo" perquè el mandat del poble de Catalunya continua vigent.

La valoració de Mas de la resolució

Mas també ha exposat l'opinió que li mereix la resolució del Constitucional indicant a Joan Herrera, líder d'ICV-EUiA, que el que s'hi diu no li sembla "ni el més greu ni el més favorable", sinó que "el més greu de la sentència del TC és que s'hagi produït".

"Què fa un TC anul·lant una resolució política d'un Parlament?", s'ha preguntat emfàticament. "De declaracions polítiques se'n fan centenars al Parlament", ha explicat, però aquests el primer cop que el TC actua en aquest sentit. Això és el que és realment greu", ha dit Mas, que ha recordat que el TC hauria d'exercir un paper d'"àrbitre de l'Estat" i que ara "tenim la sensació que no és realment així".

Navarro: "Pugi a l'autobús del PSC"

El líder del PSC, Pere Navarro, ha considerat que Mas "està atrapat" perquè no podrà fer la consulta del 9-N "i ho sap", i l'ha instat a sumar-se al PSC per emprendre el camí cap a una reforma de la Carta Magna. "Pugi a l'autobús del PSC i reformem junts la Constitució", li ha dit, després de recordar-li que ja està advertit que "sense acord no hi ha consulta".

Mas li ha respost: "L'opinió que em mereix la decisió del TC ja l'he expressada; ara espero que vostè també."

Camacho s'ofereix a recuperar "l'esperit de la Constitució"

La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha criticat a Mas el seu entestament polític i ha dit que si ell no ho fa serà ella qui recuperarà "l'esperit de la Constitució i la Transició".

Camacho també ha retret al president de la Generalitat que hagi decidit no acudir personalment al Congrés per defensar la consulta, un dard que Mas li ha retornat recordant-li la seva absència a la comissió parlamentària pel "cas Método 3". "Des del punt de vista d'assistència parlamentària no és la més indicada per parlar", ha dit Mas, que ha conclòs que a la comissió pel cas d'espionatge "encara se l'espera tot i ser diputada de la cambra".

A Junqueras: "El procés polític de Catalunya continua"

Artur Mas també s'ha dirigit al líder d'ERC, Oriol Junqueras, per considerar que "aquesta sentència estava poc o molt prevista" i assegurar que per això mateix, després que s'hagi produït "el procés polític a Catalunya continua". Mas ha insistit que encara que a parer seu és "absolutament innecessària" ja la donaven per "bastant descomptada" i estaven preparats per "continuar el nostre camí democràticament, pacíficament i d'acord amb els marcs de legalitat vigents, que són molts i molt amples".

"Catalunya està plantejant un repte democràtic en majúscules"

La sessió de control al govern ha tingut com a mínim comú denominador la decisió del TC sobre la Declaració de Sobirania del Parlament. Tots els partits -amb excepció de Ciutadans, que ha insistit en les declaracions de Mas sobre una possible DUI - li han preguntat al president la seva opinió i els passos a seguir a partir d'ara. Mas ha demanat calma i serenor i ha considerat que l'actual "no és un procés que es respongui amb vísceres o estómac, sinó que s'hi ha de posar cervell". Mas ha assegurat: "Catalunya està plantejant un repte democràtic en majúscules." I ha recordat que des de l'exterior s'estranyen que la resposta espanyola a les aspiracions sobiranistes de Catalunya sigui sempre apel·lant a les lleis.

Que Mas no pensa per ara a desenterrar l'opció de la tercera via ho ha tornat a evidenciar quan ha exposat: "Piquem a la porta del pacte i no hi ha ningú al darrere."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut