Barcelona

Mas-Colell: "Dir que l'1,2% és el dèficit global i aneu-vos a barallar al circ no és gaire eficaç ni elegant"

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha criticat la manera com el govern espanyol està portant el repartiment de l'objectiu de dèficit de les comunitats i s'ha mostrat confiat que finalment serà asimètric. Mas-Colell també ha reiterat que no hi haurà pressupostos fins que la xifra sigui definitiva i ha denunciat que la Generalitat no veu ni un cèntim de tots els augments d'impostos que s'han fet fins ara.

RedaccióActualitzat
"Exigim per a Catalunya un marge de dèficit superior." Així de clar ha estat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, respecte al nou sostre de dèficit fixat per a les comunitats autònomes des de l'executiu de Mariano Rajoy. Mas-Colell ha assegurat que "no hem de donar per fet l'objectiu de l'1,2%, ni molt menys", perquè hi ha una negociació bilateral en marxa. "S'ha dit que això no implica que sigui uniforme", ha recordat el conseller respecte a un possible objectiu asimètric en funció de la situació de cada comunitat.

"No sé si hi haurà asimetria, però el que ha dit el ministeri fins ara és que els objectius podien ser diferents", ha afirmat el conseller, que s'ha mostrat confiat que finalment serà així: "Crec que l'executiu espanyol ha fet l'anunci d'un objectiu global per l'expectativa de fixar objectius diferents." Tot i això, ha criticat la metodologia de repartiment de dèficit del govern espanyol: "Dir que és l'1,2 global i llavors aneu-vos a barallar al circ no és un procediment gaire eficaç ni elegant."

Sigui com sigui, el responsable de les finances catalanes ha avisat que encara que l'objectiu sigui finalment del 2,1%, això implica una retallada de 1.500 milions, que espera que pugui quedar en els 300 o 400 de què va parlar el president Mas amb un augment dels ingressos. Mas-Colell no s'ha estat de recordar, als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio", que "la nostra posició és que volem el terç de l'objectiu per al conjunt de les comunitats", i ha tornat a denunciar que els diferents relaxaments que Brussel·les ha concedit, el govern de Rajoy "se'ls ha quedat tots".

El pressupost, quan sapiguem la xifra del dèficit

A l'espera, doncs, de saber la xifra concreta de sostre de dèficit per a Catalunya, el conseller d'Economia no farà, de moment, pressupostos. "Seria una frivolitat", ha afirmat. Mas-Colell ha criticat les forces polítiques que exigeixen els comptes sense tenir aquesta xifra assegurant que "estan fent política de molt baixa volada" i només esperen poder dir que són uns pressupostos "impresentables".

El conseller ha llançat un avís: "Que ningú pensi que funcionar amb un pressupost prorrogat és gens fàcil", ha dit, i no ha descartat continuar així fins a final d'any. També ha assegurat que sigui quin sigui l'objectiu de dèficit, les decisions "seran difícils i complicades".

Ni un cèntim de les pujades d'impostos

Amb la vista posada, ja, al 2014, el conseller d'Economia ha assegurat que Catalunya ha de rebre una part més important dels impostos que paguen els catalans sí o sí. "No podrem continuar ajustant despesa", ha avisat. "L'única via possible serà la via dels ingressos i una major participació dels impostos que es recapten", ha afegit i ha denunciat que de totes les pujades d'impostos que s'han fet, la Generalitat no en veu ni un cèntim.

"A vegades ens pensem que rebem la meitat de tot això i no és així. Tot això queda neutralitzat en el model de finançament." Mas-Colell ha explicat que l'anomenat fons de suficiència, que "existeix per assegurar que s'arriba a cert llindar", permet a l'Estat quedar-se aquests ingressos addicionals íntegrament. "És pitjor que això", ha continuat Mas-Colell: "Com a Generalitat paguem impostos i paguem IVA, i per tant ens representa més despesa", i tot i que ha admès que l'Estat també paga IVA, ha recordat que "se'l paga a si mateix".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut