Girona

Màrius Carol guanya el Prudenci Bertrana amb una novel·la sobre Truman Capote

Màrius Carol ha guanyat la 42a edició del Premi Prudenci Bertrana de Novel·la amb "L'home dels pijames de seda", una relat sobre els dos anys que l'escriptor nord-americà Truman Capote va passar a Palamós. Capote hi va viure des de l'abril de 1960 fins al setembre de 1962, període durant el qual va escriure "A sang freda". La manca d'informació sobre l'estada va motivar el periodista a indagar sobre la presència de Capote, un personatge que el fascina, a Catalunya. Els Premis Literaris de Girona també han guardonat el web del programa de TVC "Una mà de contes", amb el Premi Lletra. El jurat n'ha destacat que és pedagògic i que "promou la lectura entre els futurs lectors, nadius digitals".

Actualitzat
El punt de partida de "L'home dels pijames de seda" és la visita de Capote a una llibreria de Palamós el 7 d'agost de 1962. Allà s'assabenta de la mort de la seva amiga Marilyn Monroe. A partir d'aquí comença un "flashback" en què Carol crea l'ambient d'aquells anys i la figura de l'autor d'"A sang freda". El Prudenci Bertrana està dotat amb 42.100 euros.

Premi per a "Una mà de contes"

Els Premis Literaris de Girona també han distingit el web del programa '"Una mà de contes", de Televisió de Catalunya, amb el Premi Lletra, que reconeix la millor pàgina realitzada arreu del món i en qualsevol llengua per mostrar o promocionar la literatura catalana a internet.

El jurat ha valorat que "és una eina pedagògica útil per als mestres que potencia la creativitat i la participació dels nens. A més, estableix una interacció amb el programa de televisió i en permet una aplicació docent". El web, estrenat el novembre de l'any passat, permet als usuaris conèixer la literatura infantil tradicional de diferents països i veure de prop el treball dels autors i il·lustradors que col·laboren a la sèrie.

També es pot escollir entre els més de cent contes emesos i que es troben a l'abast en un joc, i es poden triar per personatges, per origen geogràfic, per tècnica artística, per títol, per autor i per il·lustrador.

Altres premiats

La nit literària gironina, que ha homenatjat Baltasar Porcel amb una edició especial de "Cavalls cap a la fosca", també ha reconegut la tasca de la Laia Noguera, una veïna de Calella de 26 anys, guanyadora del 32è Premi Miquel de Palol de Poesia.

El premi Carles Rahola d'Assaig ha recaigut en "Viatge involuntari per la història del periodisme català", del professor advocat i editor de Blanes, Quim Torra. I el barceloní David Nel·lo ha guanyat el Ramon Muntaner de Literatura Juvenil amb "Guguengol".
Anar al contingut