Palma de Mallorca

Manos Limpias demanarà 8 anys de presó per a la infanta Cristina

El sindicat sosté que el paper de la germana del rei va ser imprescindible perquè el seu marit pogués defraudar fins a 337.138 euros en les quotes de l'IRPF

RedaccióActualitzat

El sindicat Manos Limpias reclamarà vuit anys de presó per a la infanta Cristina com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals, quatre anys per cada un. El sindicat ultradretà, personat com a acusació popular en el "cas Nóos", sosté que el paper de la infanta va ser imprescindible perquè el seu marit, Iñaki Urdangarin, pogués defraudar fins a 337.138 euros en les quotes de l'IRPF del 2007 i el 2008, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Amb aquesta petició de condemna, que presentarà entre el 3 i el 9 de desembre juntament amb la de la resta d'acusacions d'aquesta causa, Manos Limpias es converteix en l'única acusació que demanarà pena de presó per a la infanta.

El sindicat considera que la germana del rei Felip VI va cometre un agreujant en haver creat una societat, Aizoon, per ocultar la identitat real dels tributaris. És més, sosté que, com a sòcia, va contribuir que el seu marit pogués fer servir aquesta empresa pantalla per facturar les retribucions que va cobrar de nombroses entitats privades, de les quals era conseller assessor, com si es tractés de rendiments d'activitats econòmiques i no personals. Així, podia tributar menys en la seva declaració de la renda.

Manos Limpias, com la Fiscalia, considera també que Aizoon era una de les mercantils fictícies que integraven l'entramat societari presumptament amb l'objectiu de desviar els fons obtinguts per l'Institut Nóos --fins a 5,9 milions d'euros-- des de les administracions públiques. Precisament, el Ministeri Públic reclamarà a la Infanta, conjuntament amb Urdangarin, que faci front a una fiança civil de més de 500.000 euros per haver-se lucrat d'una part dels fons que de manera irregular va percebre Aizoon de l'entramat, i que sumen més d'un milió d'euros.

Una cop tingui a les mans l'escrit d'acusació de Manos Limpias, Castro haurà de decidir si aplica o no la doctrina Botín sobre la infanta Cristina, és a dir, si l'envia al banc dels acusats o si arxiva definitivament la causa per a la germana del rei.

Anar al contingut