Barcelona

Manel Prat dimiteix com a cap dels Mossos d'Esquadra per "motius personals"

Prat nega que la dimissió sigui pel "cas Quintana" i l'atribueix a "motius estrictament personals"

RedaccióActualitzat

Manel Prat ha dimitit com a director general de la Policia. El fins aquest dimarts cap dels Mossos ha atribuït el seu adéu a "motius estrictament personals" i ha negat que el "cas Quintana" tingui res a veure en la seva dimissió: "no plego per aquest motiu".

Prat ha anunciat la decisió en breu compareixença de premsa, sol i durant la qual no ha acceptat preguntes, hores després d'haver presentat la renúncia "irrevocable" al president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler. "No he faltat mai ni he fallat mai a la meva paraula i al meu compromís", ha proclamat Prat, que també ha demanat "disculpes a totes aquelles persones que s'hagin vist perjudicades per alguna decisió que jo hagi pogut prendre".

En la seva intervenció, ha lloat el cos dels Mossos d'Esquadra, al qual ha definit com una "policia excepcional" i ha dit que ha estat "un immens honor" poder treballar per "fer una policia millor per al meu país".

Marcat pel "cas Quintana"

Si hi ha hagut un cas que haurà marcat el pas de Prat per Interior és el d'Ester Quintana, la dona que va perdre un ull en la manifestació de la vaga general del 14 de novembre de 2012, presumiblement a causa d'una pilota de goma. Tant els Mossos com Interior sempre han negat que els agents disparessin aquell dia pilotes de goma, però no fa ni un mes el jutge va donar la raó a Quintana i concloïa que havia perdut l'ull per una pilota de goma. Sobre aquesta interlocutòria, Prat ha lamentat que no hagi "tingut en compte totes les aportacions que s'han fet des del Departament d'Interior".

En la seva compareixença d'aquest dimarts, Prat ha reiterat la versió dels Mossos sobre aquesta qüestió i ha reiterat que "aquell dia no es van llançar pilotes de goma". S'ha mostrat "absolutament convençut" que finalment "es podrà esclarir qui va ser el responsable de la desafortunada i lesió" de Quintana i també que els dos mossos imputats "quedaran absolts". Prat també ha recordat que va dir que "si en algun moment apareixia alguna prova fefaent -en referència a imatges- que demostrava que la seva lesió havia estat provocada per una pilota de goma, plegaria immediatament i no estem en aquesta situació; no plego per aquest motiu".

Durant tot aquest temps, Quintana ha lamentat no haver rebut cap disculpa per part del Departament d'Interior i, fa pocs dies, reclamava responsabilitats a la conselleria en una entrevista a TV3. El que més es va acostar a una disculpa va ser quan, l'octubre passat, després de comparèixer al Parlament, Prat va dir un concís "ho sento molt" a Quintana, a la qual cosa ella va respondre "més ho sento jo".

L'única dimissió que hi ha hagut fins ara pel "cas Quintana" és la de Sergi Pla, l'agent que va aturar l'informe sobre els trets que es van disparar el dia de la vaga general. Arran del "cas Quintana", els Mossos han deixat d'utilitzar pilotes de goma gràcies a un acord del Parlament.

Esquitxat per altres polèmiques

Prat era el cap dels Mossos des del gener de 2011, "tres anys, quatre mesos i setze dies" tal com ha recordat ell mateix, nomenat per l'aleshores nou conseller d'Interior, Felip Puig. En aquests més de tres anys, la figura de Prat ha anat sempre acompanyada de la polèmica. Pocs mesos després d'arribar al càrrec, el desallotjament de l'acampada dels "indignats" a la plaça de Catalunya va comportar les primeres crítiques a la gestió de Prat. Segons la versió d'Interior, aquella actuació, en la qual es van utilitzar pilotes de goma, era per fer-hi tasques de neteja i condicionar l'espai per a la final de la Champions.

Una altra polèmica en la qual han estat involucrats Mossos d'Esquadra és la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez, el mes d'octubre passat després d'una reducció policial al Raval. Per aquest cas hi ha imputats una desena de mossos.

La setmana passada també es va qüestionar el dispositiu dels Mossos d'Esquadra en els aldarulls a Vilanova i la Geltrú en la sortida del cotxe on anava el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. No va ser l'última polèmica: Prat ha dimitit menys de vint-i-quatre hores després dels aldarulls al barri de Sants posteriors al desallotjament de Can Vies, durant els quals agents antiavalots van provocar destrosses a la seu del setmanari "Directa".

Fa només dues setmanes, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va descartar la dimissió de Prat pel "cas Quintana". Aquesta mateixa setmana, estava previst que el Parlament votés el cessament de Prat per aquest cas.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut