Kíev

Maidan es torna a omplir, un any després, per recordar els caiguts de la nit més sagnant

Fa un any, un centenar de persones van morir a Maidan i a partir d'aquest moment es va accelerar el canvi de poder a Ucraïna

RedaccióActualitzat

La plaça de la Independència de Kíev, Maidan, escenari de les massives protestes que fa un any van portar el canvi de poder a Ucraïna, han congregat milers de persones per rendir homenatge a les víctimes de la revolta.

Es compleix just un any de la jornada més sagnant des que havien començat les manifestacions a Maidan, el novembre del 2013. Els enfrontaments entre manifestants, policies, i també entre grups radicals i francotiradors van sembrar el terror i van provocar un centenar de morts.

Uns fets que van accelerar els esdeveniments posteriors, ja que dos dies després el president prorús, Víktor Yanukóvich, es donava a la fuga a l'est d'Ucraïna i era destituït del Parlament.

Ucraïna commemora aquest primer aniversari de la gran massacre de Maidan enmig d'un fràgil acord d'alto el foc. Just quan un informe britànic ha denunciat que la diplomàcia europea no va ser capaç de preveure la reacció russa a l'acostament d'Ucraïna a Europa.

Que va passar a Maidan

El pols entre els ucraïnesos partidaris d'acostar-se a Europa i les polítiques prorusses del govern de Víktor Ianukóvitx va desencadenar una revolució a Ucraïna.

Des del mes de novembre del 2013, desenes de milers de ciutadans van ocupar el centre de Kíev i durant quatre mesos van desafiar el fred i el president Víctor Ianukóvitx.

Finalment va caure el govern i el president Ianukóvitx va fugir. Els partidaris d'una aproximació a Europa van guanyar les eleccions amb el nou president Petró Poroixenko.

I quan el futur semblava aclarir-se va començar el conflicte armat a l'est d'Ucraïna, a les regions prorusses. Durant l'última setmana, Ucraïna viu un alto al foc molt precari.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut