Madrid

Macià Alavedra surt de la presó després de pagar la fiança d'un milió d'euros imposada per Garzón

Macià Alavedra ha sortit aquesta nit en llibertat després d'haver dipositat la fiança d'un milió d'euros que li ha imposat el jutge Baltasar Garzón. Menys de 24 hores ha trigat la família de l'exconseller a reunir els diners. Alavedra estava reclòs a Brians II des del 30 d'octubre passat. Qui va ser un dels homes forts dels governs de Jordi Pujol ha sortit poc abans de les 10 del vespre, acompanyat de la seva dona. Una situació diferent és la de Lluís Prenafeta ja que els seus familiars, segons han explicat, veuen difícil reunir els diners de la fiança. Com a mínim no serà fins dimarts o dimecres.

Actualitzat
El jutge Garzón ha optat per posar una fiança en considerar que ja no hi ha perill de destrucció de proves, l'argument que justificava, fins ara, la presó preventiva. El jutge tampoc considera que hi hagi risc de fuga. Alavedra i Prenafeta, quan quedi en llibertat, tindran prohibit sortir d'Espanya, i s'hauran de presentar cada quinze dies davant del jutge. Amb aquests dos noms ja són tres els detinguts pel "cas Pretòria" que han deixat la presó. I és que l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco també va sortir en llibertat amb fiança la setmana passada.

A les cel·les de Brians II encara hi queden l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i el presumpte cap de la trama, Luis García, "Luigi". També van pagar fiança, tot just després d'haver declarat davant Garzón, el director gerent de l'alcaldia de Santa Coloma, Pasqual Vela, i els empresaris Josep Singla, Lluís Casamitjana i Manuel Carrillo.

Després de rebre els informes pericials de l'activitat dels detinguts, Garzón ha decidit deixar-los en llibertat sota fiança. Els arguments: la impossibilitat de destruir proves i de fuga. En cap cas, però, la raó de Garzón hauria passat per tenir en compte l'edat dels imputats, 70 i 75 anys. I és que el 23 de novembre passat Garzón va rebutjar, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, la posada en llibertat de tots dos exalts càrrecs de la Generalitat.

Poques hores després que el magistrat de l'Audiència Nacional ha anunciat la quantitat de les fiances, Macià Alavedra ha pogut sortir de la presó. Molt emocionat ha abraçat la seva dona i junts s'han dirigit al seu vehicle. La seva posada en llibertat tenia lloc després que una funcionària del Jutjat de Martorell ha arribat al centre penitenciari amb una ordre que assegurava que Alavedra havia pagat el dipòsit imposat per Garzón.

D'altra banda, Lluís Prenafeta dormirà un dia més entre reixes. Segons ha explicat el seu fill després d'haver-lo visitat, "gairebé segur" que no podrien ajuntar una quantitat tan alta de diners aquest mateix dilluns. Com a mínim no serà fins dimarts o dimecres que Prenafeta podrà quedar en llibertat.

Els dos exalts càrrecs dels governs Pujol estan implicats en una trama de presumpte blanqueig de diners, suborn i tràfic d'influències. En l'acta en la qual va ordenar el seu ingrés a la presó el 30 d'octubre, el jutge afirmava que Prenafeta hauria percebut almenys 637.590 euros de les operacions "Niesma" i "Badalona", mentre que Alavedra hauria aconseguit, per haver fet d'intermediari en aquests projectes, la mateixa quantitat, que hauria blanquejat fora d'Espanya per després tornar-la a introduir al país. Només entre maig i juny d'aquest any, Alavedra podia haver blanquejat 300.000 euros, segons l'acta, que afegia que els dos exalts càrrecs usaven els seus contactes amb organismes oficials per facilitar els projectes empresarials d'un altre dels imputats, l'empresari Lluís Casamitjana, del qual rebien comissions a través de la promotora Espais que després blanquejaven.

El "cas Pretòria" per ara ja ha comportat algunes dimissions com la de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, o la del gerent de l'Incasòl, Emili Mas, imputat la setmana passada en una nova onada que va ordenar Garzón sobre una vintena de persones més a qui va prendre delacaració i va deixar en llibertat sense mesures cautelars. Entre aquests nous imputats també hi havia les dones d'Alavedra i Prenafeta, Doris Malfeito i Lluïsa Mas, respectivament.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut