Barcelona

L'ús social del català creix, però encara és residual en la justícia i el cinema

"La principal pedra a la sabata que té avui la llengua catalana no és la societat catalana, sinó l'actitud de l'Estat i dels partits espanyolistes, que juguen la carta d'un model en el qual les llengües no tenen el mateix valor ni la mateixa riquesa", ha assegurat el conseller Mascarell en la presentació de l'informe de política lingüística corresponent al 2011.

RedaccióActualitzat
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat l'informe de política lingüística corresponent al 2011 a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, un informe que conclou que l'ús social de la llengua catalana està augmentant, ja que el 96% de la població de més de 14 anys entén el català, el 80% el sap parlar i el 65% el sap escriure.

Aquest increment té una relació directa amb el consum dels mitjans de comunicació. En els últims quatre anys, per exemple, la ràdio en català té gairebé 700.000 oients més, fins al punt que el percentatge dels que escolten programes en català s'acosta molt als que consumeixen ràdio en castellà. En televisió, el 60% dels espectadors mira programes en català, mentre que a l'hora de llegir el diari, si bé només el 36% consumeix premsa en català, creix el nombre de lectors en aquesta llengua.

El català també augmenta en els camps del teatre, la música i els llibres, però en l'àmbit del cinema només un 8% dels espectadors van veure cinema en llengua catalana. El motiu és clar: una oferta molt escassa de pel·lícules doblades o subtitulades al català, que ni tan sols va arribar al 4%.

L'únic àmbit on la llengua catalana perd és la justícia: el nombre de sentències en català ha caigut del 20,1% del 2005 al 13,1 % del 2011.

L'Estat, "una pedra a la sabata" per al català

"La principal pedra a la sabata" amb què topa la llengua catalana és, però, l'estat espanyol, que segons el conseller manté una actitud obstruccionista o totalment contrària. Mascarell ha afirmat que el govern de l'Estat "incompleix sistemàticament" l'article 3 de la Constitució, en què s'afirma que la riquesa de les modalitats lingüístiques és patrimoni cultural.

Novena llengua a Europa

El català és, ara mateix, la novena llengua d'Europa més parlada, per sobre del grec i el portuguès, per exemple. És per això que s'estudia a nombroses universitats d'arreu del món. A Alemanya, per exemple, l'estudien 1.400 alumnes, i a França i al Regne Unit, més de 1.000.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut