Barcelona

Lluís Homar, Anna Veiga, Marta Balletbó-Coll, l'Orfeó Català i Biel Mesquida, entre els Premis Nacionals de Cultura

Aquesta tarda s'han anunciat els Premis Nacionals de Cultura que la Generalitat concedeix a persones o entitats per la seva aportació en l'àmbit cultural corresponent. Els Premis, dotats amb 18.000 euros cadascun, es lliuraran el 22 d'octubre a Girona. I d'entre els guardonats destaquen el de l'Orfeó Català en música, Lluís Homar en teatre, Anna Veiga en cultura científica, Biel Mesquida en literatura, la realitzadora de TV3 Lala Gomà en audiovisual, i la periodista Milagros Pérez Oliva en periodisme.

Actualitzat

L'actor Lluís Homar ha guanyat el Premi Nacional de teatre per la seva interpretació en "L'home de teatre" de Thomas Bernhard; la directora Marta Balletbó-Coll, el de cinema per la pel·lícula "Sevigné";  l'escriptor Biel Mesquida, el de literatura per l'obra "Els detalls del món"; l'Orfeó Català, el de música; el Museu del Cine de Girona, el de patrimoni cultural, i el centre de creació La Caldera, el de dansa.

La investigadora Anna Veiga ha obtingut el Premi Nacional de pensament i cultura científica; Josep Antoni Llinàs, el d'arquitectura i espai públic per la Biblioteca Jauma Fuster de Barcelona; Antoni Abad, el d'arts visuals pel projecte Canal Accessible Barcelona 2006; Laia Gomà ha obtingut el premi en la categotia d'audiovisual per la seva trajectòria com a realizadora; l'espectacle "Rodó", del Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular de Nou Barris, el Premi Nacional de circ; l'escriptor Joan Soler, el de cultura popular pel primer volum de l'enciclopèdia "Tradicionari"; Pati Núñez, el de disseny pels seus 20 anys de trajectòria, i la periodista Milagros Pérez Oliva, el de periodisme.

D'altra banda, l'Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua, dirigida per Diego Gómez, ha guanyat el Premi Nacional de projecció social de la llengua catalana per "la defensa i ús del català al País Valencià".
 
El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que ha presidit el conseller Ferran Mascarell sense dret de vot, ha estat format per dotze membres, entre els quals destaquen el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, o el crític de circ Jordi Jané.

L'any passat, alguns dels guardonats van ser Jordi Batlló (Cinema), el Moviment Cultural per la Pau (Cultura Popular), Antoni Sala (Literatura), Toti Soler (Música) i la Sala Beckett (Teatre), entre d'altres. Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel govern català el 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938.

Anar al contingut