Egipte

L'islamista Mursi jura simbòlicament el càrrec de president d'Egipte a la plaça Tahrir

Mohammed Mursi, que va guanyar les eleccions amb gairebé el 52% dels vots, jurarà demà oficialment el càrrec davant el Tribunal Suprem ja que el Parlament està tancat.

Actualitzat
El futur president d'Egipte s'ha plantat a l'epicentre de la revolta democràtica egípcia. L'islamista Mohammed Mursi, que va guanyar les eleccions amb gairebé el 52% dels vots, ha anat a la Plaça Tahrir i ha jurat simbòlicament el càrrec davant de milers d'opositors. Demà ho farà oficialment davant el Tribunal Suprem ja que el Parlament està tancat.

Mursi ha dit a la multitud que "la revolució encara continua" i que encara hi ha riscos d'involució, en referència als sectors del mubarakisme que continuen instal.lats a l'administració i als generals, que intenten mantenir la seva influència. 

"Juro per Déu, que és gran, preservar amb lleialtat el sistema republicà, respectar la Constitució i la llei, tenir en consideració els interessos del poble de manera total i preservar la independència de la pàtria, la seva integritat i el seu territori", ha dit Mursi des d'un podi a la plaça Tahrir.

"He arribat aquí perquè vosaltres sou la font del poder, perquè ningú està per sobre de vosaltres, cap institució, cap ens", ha apuntat Mursi, que després de ser proclamat vencedor en els comicis ha renunciat a la seva militància en els Germans Musulmans.

L'islamista ha promès treballar per alliberar els presos que tenen causes pendents davant tribunals militars. A més, ha llançat una advertència a la junta militar que governa el país des del derrocament del règim de Hosni Mubàrak al febrer de 2011: "Escolteu-me: l'Exèrcit, la policia, el Govern i els ministres, no hi ha poder sobre aquesta autoritat (del poble). Per ella, jo he arribat aquí on hi ha el poble i no temo a ningú més que a Déu".

El president electe ha explicat que ha decidit anar a Tahrir, que va ser l'epicentre de la Revolució, perquè creu que la font del poder i la legitimitat és el poble. "Cap institució està per sobre la voluntat popular, que és la que pren la decisió, governa i destitueix. Per això, he arribat jo avui aquí", ha dit Mursi, que és el primer civil que accedeix a la Presidència i el primer cap d'Estat elegit democràticament a Egipte.
Anar al contingut