Barcelona

L'impost de transmissions patrimonials per la compra d'immobles s'apujarà a Catalunya del 8 al 10% a partir de l'agost

Després de recuperar l'impost de successions, la Generalitat ha decidit ara apujar l'impost de transmissions patrimonials. Així, comprar un pis de segona mà sortirà més car a partir de l'1 d'agost, quan l'impost de transmissions patrimonials passarà del 8 al 10%.

RedaccióActualitzat
Nova pujada d'impostos. El govern busca nous ingressos per quadrar els comptes i eixugar el dèficit. Després de recuperar l'impost de successions, la Generalitat ha decidit ara apujar l'impost de transmissions patrimonials. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que la mesura es tramitarà al Parlament per lectura única, un procediment ràpid, i que s'adopta abans dels pressupostos per assegurar la recaptació més ràpidament.

Així, comprar un pis de segona mà sortirà més car a partir de l'1 d'agost, quan l'impost de transmissions patrimonials passarà del 8 al 10%. En el cas que es compri un pis de 200.000 euros, per exemple, es pagarien 4.000 euros més per aquest tribut. L'increment afecta les compravendes d'immobles de segona mà, que inclouen els pàrquings.

Quedaran exclosos de pagar aquest augment les famílies nombroses, els joves fins a 32 anys i els discapacitats, que seguiran pagant un 5% per aquest tipus d'operacions. I la compra d'habitatges de protecció oficial mantindrà la tributació al 7%.

El consell de govern d'aquest dimarts ha aprovat la mesura, inclosa en el pacte de legislatura entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana. S'esperen recaptar uns 150 milions d'euros l'any. Com que entrarà en vigor l'1 d'agost, es preveu que ja tingui un impacte de 50 milions d'euros en els comptes d'aquest any.

La pujada de l'impost de transmissions patrimonials fins al 10% també s'ha aplicat aquest any en altres comunitats autònomes, com Balears i Castella i Lleó. A Madrid és del 7% i a València, del 8.

Només el superaria Extremadura, que actualment arriba a l'11%, però el seu president va anunciar una rebaixa d'impostos per l'any que ve que el reduiria a més de la meitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut