Luigi Gnecchi, el pilot centenari italià que ha declarat com a imputat
Luigi Gnecchi, el pilot centenari italià que ha declarat com a imputat
Barcelona

L'homenatge a un pilot centenari italià obre la porta per trobar els responsables dels bombardejos de Barcelona

L'acusació particular ha demanat a la jutge instructora que dicti una comissió rogatòria internacional perquè la justícia italiana interrogui el pilot com a imputat

RedaccióActualitzat

S'ha obert una porta a l'esperança per a les víctimes que van portar a la justícia els bombardejos de l'aviació italiana a Barcelona durant la Guerra Civil. Fins ara el principal problema per fer avançar el procés era identificar els autors dels bombardejos. Ara, l'homenatge que Itàlia va fer a principis de març a un aviador centenari que va combatre a la Guerra Civil espanyola ha fet que les coses comencin a canviar.

En dos anys d'instrucció, la justícia espanyola no havia aconseguit aproximar-se als autors dels bombardejos fins que Itàlia ha homenatjat Luigi Gnecchi. Les imatges han fet la volta al món, i també els seus records sobre els anys al CAI, el Corpo Aèreo Italiano.

Que es confirmi que va participar en els bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil és el que vol la jutge que porta la investigació. I així ho ha demanat a les autoritats italianes. La col·laboració de les autoritats italianes és clau perquè la investigació prosperi i com a mínim s'interrogui algun dels pilots

L'acusació particular, exercida per quatre víctimes, confia poc que tingui resposta. Per això ha elevat recurs a l'Audiència de Barcelona. Els impulsors de la querella han demanat a la jutge instructora que dicti una comissió rogatòria internacional perquè la justícia italiana l'interrogui com a imputat.

De moment, la magistrada ha ordenat traduir les notícies publicades en mitjans italians, que ha aportat l'acusació particular exercida per l'associació d'italians antifeixistes residents a Barcelona, Altra Itàlia, i víctimes dels bombardejos, i ha tramitat una comissió rogatòria perquè Itàlia li confirmi si, com assenyala la premsa, el pilot va participar en els atacs aeris. 

L'acusació particular, exercida per l'advocat Jaume Asens, està convençuda que la gestió de la jutge resultarà, sens dubte, infructuosa, ja que el Ministeri de Defensa italià ha contestat amb evasives al requeriment que la magistrada li va remetre fa ja un any per localitzar els militars que van participar als bombardejos. Amb el seu recurs a l'Audiència, l'acusació particular pretén que la justícia actuï el més ràpidament possible per imputar l'aviador, en un cas en què el temps juga a favor de la impunitat donada l'avançada edat dels pilots que encara estiguin amb vida. A més, segons l'opinió de Jaume Asens, el reconeixement públic a l'aviador Luigi Gnecchi posa en evidència que la nul·la col·laboració de les autoritats italianes per investigar els crims de la Guerra Civil ordenats per Mussolini és intencionada, cosa que suggereix que aquest país tampoc ha trencat completament amb el seu passat feixista.

Aquesta és l'única causa judicial oberta a Espanya pels crims de la Guerra Civil.

Anar al contingut