Barcelona

L'expresident nord-americà Jimmy Carter rep el Premi Internacional Catalunya

L'expresident dels Estats Units Jimmy Carter ha rebut aquesta tarda el Premi Internacional de Catalunya 2010. El guardó d'aquesta 22a edició li ha lliurat el president de la Generalitat, José Montilla, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment per la Generalitat a les persones que han contribuït decisivament amb el seu treball a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. El guardó està dotat amb 100.000 euros i l'escultura "La clau i la lletra", d'Antoni Tàpies. El premi s'ha concedit a Carter per la seva tasca com a president dels EUA i per la seva defensa de la pau, els drets humans i els drets dels pobles més desfavorits.

Actualitzat
Abans de rebre el premi, Carter ha declinat l'oferiment per aportar observadors en un hipotètic referèndum per a la independència de Catalunya. Segons l'expresident, això no és necessari ja que la Fundació Carter actua generalment en eleccions "difícils" on les garanties democràtiques no estan assegurades, i aquest no és el cas de Catalunya.

En relació amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, Carter demana "paciència i confiança" als catalans. L'expresident ha insistit que "de cap manera un tribunal pot modificar el patrimoni del poble català", i comparar la decisió amb algunes mesures recents del Tribunal Suprem dels Estats Units referents a les armes de foc i al finançament de partits que no han estat encertades.

Carter es mostra optimista amb el futur de Catalunya i ha vaticinat que, tot i el descontentament de la població, "el caràcter únic de la vida social catalana serà admirada mil anys més".

Hores abans de rebre el Premi Internacional Catalunya, Carter ha volgut fer un repàs de la seva presidència i de problemes d'arreu del món.

El president de la Generalitat, José Montilla, farà entrega a Jimmy Carter del XXII Premi Internacional Catalunya per la seva defensa de la pau i els drets humans en tot el món i millorar les condicions dels pobles més desfavorits. De les 197 candidatures de 54 països, Carter va resultar guanyador per majoria absoluta del jurat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut